Predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković potpisao je danas Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou u prisustvu direktorke Zavoda za ravnopravnost polova Diane Milović, upravnice galerije Matice srpske Dr Tijane Palkovljević Bugarski i predsednice opštinskog Saveta za rodnu ravnopravnost i ostvarivanje jednakih mogućnosti Sandre Frljanović.

Time je Opština Sremski Karlovci preuzela obavezu da promoviše najbolju praksu u pogledu istinske ravnopravnosti polova. Povelja je namenjena lokalnim i regionalnim upravama Evrope, koje se njenim potpisivanjem javno obavezuju da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane Poveljom u svojim sredinama.

– Potpisivanjem Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, kažu, za korak smo bliži Evropi. Ja mislim da se u Karlovcima odavno evropski razmišlja i radi. Evropu smo branili i mirili. U Karlovcima su 1699. godine definisane prve granice buduće ujedinjene Evrope. Karlovci će 2021. godine biti uz Novi Sad, kada on postane Evropska prestonica kulture. Evropski mir, evropska kultura. Trudimo se da ne zaostajemo za Evropom ni kada je reč o rodnoj ravnopravnosti. Povelju , pre svega, shvatam kao priliku da sistemski uredimo ovu važnu oblast, onako kako su to uradile lokalne samouprave širom Evrope. Da koristimo zajednički etalon, koji će nam nedvosmisleno pokazivati šta smo uradili i šta radimo. I na osnovu kojeg ćemo planirati buduće aktivnosti. Povelja je proistekla iz Projekta „Grad za ravnopravnost“, koji je omogućio da se prikupe primeri dobre prakse u upravljanju gradovima. Karlovci su dobar primer. Od pedeset šestoro zaposlenih u lokalnoj upravo više od polovine su žene. Precizno 57%. U osnovnom obrazovanju 88% su žene, u zdravstvu 100%. Mnogo više nego što predviđa povelja. Ne mislim da smo uradili sve i onako kako preporučuje povelja, ali i ne brinem da li ćemo posao okončati u skladu sa ovim dokumentom. Nadam se da neće izostati pomoć Pokrajinske vlade, Zavoda za rodnu ravnopravnost i drugih institucija i pojedinaca – REKAO JE PREDSEDNIK MILENKOVIĆ.