Danas je Sremske Karlovce posetio predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sa delegacijom. Poseta je upriličena u okviru dvodnevne bilateralne posete visoke crnogorske delegacije Republici Srbiji.

On se u Karlovcima posetio Generalni konzulat Crne Gore i Opštinu Sremski Karlovci gde se sastao sa generalnim konzulom Crne Gore u Srbiji Draganom Kankarašem i predsednikom Opštine Sremski Karlovci Nenadom Milenkovićem.

– Poštovani predsedniče Skupštine Crne Gore, Vaša Ekselencijo, potpredsedniče Skupštine Crne Gore, uvaženi konzule, hvala Vam što ste u sklopu Vaše bilateralne posete Republici Srbiji našli slobodnog vremena i shodno da posetite Sremske Karlovce.

3. i 4. februara nas je posetio predsednik Vlade Republike Crne Gore, gospodin Duško Marković, a evo i danas se nastavlja praksa posete visokih državnih zvaničnika Crne Gore Sremskim Karlovcima.

Ono što dve Vlade čine, pre svega na poboljšanju ekonomskih odnosa između dve države vidljivo je po parametrima iz 2015. godine kada je ukupna spoljnotrgovinska razmena iznosila je 668,2 miliona evra, u 2016. godini spoljnotrgovinska razmena iznosila je 709,8 miliona evra, a po parametrima iz 2017. godine napraviće se suficit u razmeni sa Crnom Gorom, veći i od 2015. i 2016. godine.

Na tim temeljima dobre ekonomske saradnje i mi na lokalnom nivou smo u obavezi da implementiramo politiku dobre prakse dveju država i da pre svega našim građanima omogućimo normalnu, zdravu i prikladnu komunikaciju, kao i posete Republike Srbije Republici Crnoj Gori, i obratno.

Sremski Karlovci su grad kulture, duhovnosti i prosvetiteljstva, ali i mesto gde je sazdan u jednom delu i deo crnogorske istorije. Naime, 1784. godine je u Sremskim Karlovcima hirotonisan sveti Petar Cetinjski, tako da će neraskidive veze između Srbije i Crne Gore trajati večno.

Što se tiče lokalne samouprave, Opština Sremski Karlovci je pobratim sa Opštinom Tivat i ta saradnja poprima već praktične oblike na koje smo izuzetno ponosni.

Sremski Karlovci su i mesto sa vinskom tradicijom gde ćemo kao lokalna samouprava pokušati da zajedno sa Pokrajinskom vladom i Vladom Republike Srbije iz godine u godinu povećati broj zasada vinove loze. Danas ćete imati i priliku da probate kvalitetna karlovačka vina, kao i da posetite najstariju srpsku gimnaziju.
Još jednom Vam želim srdačnu dobrodošlicu i prijatne trenutke u našem mestu – rekao je predsednik Milenković.

Prethodni tekst23. Međunarodna konferencija „Bezbedne zajednice“
Sledeći tekstPredavanje na temu „Razvoj motoričkih sposobnosti mladih – trendovi i kontraverze“