Javno-komunalno preduzeće “Belilo”, zaduženo za održavanje saobraćajnica u Sremskim Karlovcima u zimskom periodu, spremno je za snežne nedaće, kaži u ovoj firmi.

Sezona Zimske službe počela je 1. novembra i traje do 1. aprila. Po tradiciji na početku sezone obavljena je i smotra kapaciteta Zimske službe.

„Zimu dočekujemo spremni“, kaže šef Zimske službe u JKP „Belilo” Mirko Šarić.

„Od mehanizacije za čišćenje snega raspolažemo sa velikim kamionom koji ima od dodataka ralicu i posipač za so, traktorom marke belorus koji, takođe, ima te dodatke i malom radnom mašinom dajevu za čišćnje centra i trotoara. Deset ljudi će biti angažovano na ručnom čišćenju.“

Šarić kaže da je u trenutku smotre Zimske službe na lageru bilo 20 tona soli, a da je u međuvremenu stiglo još 24 tone. U zavisnosti od vremena, kaže, prosečno se potroši u sezoni od 80 do 120 tona. Ostatak će prema potrebi nabavljati.

Praksa je da se na strmim ulicama, a posebno ispred prodavnica, ostavljaju izvesne količine soli da ih građani upotrebe kad zatreba. Tako će biti i ovog puta i Šarić napominje da će to već u narednih desetak dana učiniti.

U prvu grupu prioriteta spadaju ulice kojima se odvija autobuski saobraćaj, Petrovaradinska, svi ulazi i izlazi iz Karlovaca. Od ove godine u toj grupi je i put do „Naftahema” u radnoj zoni Prosjanice. Drugu grupu prioriteta čine uzvišenja kao što su Doka, Čerat, Dudara, a sve ostale ulice spadaju u treću i četvrtu.

„Naš plan je da se od snega i leda sve očisti, ali ćemo ulice iz treće i četvrte grupe održavati koliko budemo imali snage i vremena“, zaključuje Šarić.

 

izvor: dnevnik.rs  // tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević