Божић у Сремским Карловцима

1955

Прослава Божића у Сремским Карловцима  по обичају започела је уочи тог најрадоснијег хришћанског празника, када је у суботу вече у центру запаљен бадњак, освештан претходно током вечерњег богослужења у Саборној цркви.

Овом свечаном чину присуствовао је председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић заједно са епископом сремским Василијем.

Председник општине рекао је да сваки празник је велик, леп и особен, али један се издваја – Празник у славу рођења Христовог.  – Не одричимо се Бога и вере. Ни себе и својега. Победимо све сумње и предрасуде. Држимо реч. Научимо уметност давања. Чинимо другима оно што би желели да они учине нама. Први понудимо руку опроштаја и наставимо да истинујемо у љубави – рекао је Миленковић и на крају уз традиционални поздрав „Мир Божји – Христос се роди!“ честитао свим пристуним грађанима овај највећи хришћански празник.

Владика Василије је у свом говору упоредио призор из центра Карловаца на бадње вече са сценом када су се у Витлејему пастири око ватре грејали очекујући долазак Исуса Христа. Владика је пожелео свима у Србији и целом људском роду да доживе неописиву радост Христовог рођења и да бадњак који се унесе у куће буде знак помирења са богом, међу укућанима, комшијама и пријатељима.

Затим је уследио културно уметнички програма који су извели малишани – полазници веронауке у ОШ „23. октобар“, те дечји хор Саборне цркве од управом Александре Раденовић,

Претходни текстДонација ауто приколица Карловчанима
Следећи текстПородицама са близанцима једнократна новчана помоћ