Drugu godinu zaredom, poslednjeg vikenda u aprilu zaključno sa Praznikom rada, Sremski Karlovci su bili prestonica vina. Četvorodnevni praznik u čast božanskog pića, dobrog raspoloženja, muzike i igre, nazvan „Prolećni festivala vina“.

Po konceptu sličan jesenjoj Karlovačkoj berbi grožđa, „Prolećni festival vina“ bio je prilika da se probaju vina lokalnih proizvođača i to iz staklenih čaša kako nalažu pravila vinske kulture, koje su mogle da se kupe na info-pultu Turističke organizacije, kao i bonovi (vaučeri) za degustaciju, kao i neki drugi tradicionalni gastronomski proizvodi, ali i uživa u zvucima primerenim svakom uhu.

Po rečima predsednika opštine Nenada Milenkovića, u ovoj godini značajnih jubileja kao što su 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, vek od prisajedinjena Vojvodine matici Srbiji i 170 godina od Majske skupštine, obaveza lokalne samoupave jeste da prezentuje i pokaže svim svojim sugađanima i onima koji dolaze i vole Sremske Karlovce, bilo iz zemlje ili inostranstva, šta su Sremski Karlovci.

Karlovci jesu pre svega mesto dobrih i čestitih ljudi, koji proizvode izvanredno i vrhunsko vino, koje je nadaleko cenjeno i poštovano – rekao je sinoć na svečanom otvaranju manifestacije Nenad Milenković. – I iz poštovanja prema tom vinu i njegovim proizvođačima, mislim da jedna manifestacija poput grožđebala nije dovoljna za promociju svega onoga što karlovački vinari i vinogradari mogu da ponude sugađanima i gostima. Iz tog razloga smo odlučili da pokrenemo još jednu manifestaciju koja je ponela naziv „Prolećni festilav vina“. Ovo je druga godina kako se održava i siguran sam da je naišao na simpatije posetilaca i da će postati tradicionalna manifestacija koja će se iz godine u godinu razvijati uz podršku državnih i pokajinskih institucija.

Podrška državnih institucija u ovoj nameri lokalne samouprave ispoljena je i kroz prisustvo njenih službenika na festivalu vina. Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak svečano je otvrio ovogodišnji festival i to nazvao privilegijom.

Zahvaljujući dobroj saradnji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa Sremskim Karlovcima i predsednikom Nenadom Milenkovićem prepoznali smo značaj održavanja ovakvog festivala – rekao je Bošnjak otvarajući manifestaciju. – Ona ima ne samo turistički već pre svega ekonomski značaj, jer ono što se u Karlovcima proizvodi treba da se predstavi na najbolji način. Karlovci sigurno i po svojoj tradiciji i po savremenom momentu zaslužuju da se nađu na svim mapama značajnih turističkih destinacija koje Evropa ima da ponudi. Mi smo se opredelili da ove godine 3. maja u Briselu u Savetu Evrope predstavimo Karlovce upravo po svojoj slobodarskoj tradiciji kao mesto gde je potpisan prvi veliki evropski mir i da oni po tome budu prepoznati, ali i kao mesto gde se rado dolazi i kao mesto u koje se rado ljudi vraćaju.

Nazivajući Karlovce mestom susreta civilizacija, tradicije proizvodnje vina i uzgoja vinograda još od rimskog doba do danas, 21. veka, Bošnjak je istakao da misli da je to ono čime oni treba da se predstave.

Očekujemo da to treba da bude i bolje u narednom periodu, a mi ćemo sa svoje strane kao ministarstvo zaduženo za pre svega administarciju, ali i za bolje povezivanje opština između sebe, se potruditi da na takav način predstavimo ovu sredinu – zaključio je Bošnjak.

Sva četiri dana festivala Karlovci su vrvili od turista. Deo njih je došao vozom Romantika, a dosta je bilo Turaka, Italijana i Slovenaca.

Prethodni tekstSvečano otvoren „Prolećni festival vina“
Sledeći tekstEU-Serbia Civil Society Joint Consultative Committee – JCC