Odbornici Skupštine opštine Sremski Karlovci na jučerašnjem, drugom zasedanju u ovom mesecu, usvojili su program otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini opštine za ovu godinu, doneli Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih, zanatskih i objekata za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, kao i Odluku o taksi prevozu putnika, kojom se prvi put zasebno definiše ta materija na području Sremskih Karlovaca. Osim toga, prihvatili su i predlog Odluke o utvrđivanju minimalnog iznosa za plaćanje troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrade, minimalnog iznosa troškova za tekuće održavanje zgrade i visine naknade za upravljanje u slučaju prinudno postavljenog profesionalnog upravnika.

Predmet prodaje u narednom periodu u postupku koji propisuju zakon i drugi propisi, prema danas usvojenom programu, biće pet parcela koje se nalaze u zonama, koje su po planu Generalne regulacije Sremskih Karlovaca određene za poslovanje. Nalaze su u produžetku Preradovićeve i Beogradskoj ulici duž državnog puta.

– Posle 50 godina lokalna samouprava je sačinila program za direktno privlačenje investicija – rekao je predsednik opštine Nenad Milenković u prilog ovog programa. – Trebalo je da protekne pola veka da se neko seti da pokrene tu temu. To je ujedno i odgovor na pitanje kako lokalna samopuprava sa tolikim kulturno-istorijskim nasleđem u našem mestu može da podstakne razvoj privrede. Mi smo to uradili. Siguran sam da će u narednom periodu porasti i broj zaposlenih na teritoriji opštine.

Za program otuđenja građevinskog zemljišta glasali su i odbornici iz redova opozicije uz sugestiju da se ono, budući da ga nema u izobilju, ne prodaje u bescenje, a čuli su se i komentari da treba voditi računa da delatnosti koje se budu u budućnosti tu obavljale, ne budu iz domena takozvanih prljavih tehnologija koje će ugrožavati životnu sredinu i kulturno-istorijsko nasleđe.

Skupština je danas usvojila Odluku o proglašenju stabla pterokarije kod ambulante za spomenik prirode treće kategorije, čime je broj pojedinačnih zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Sremskih Karlovaca povećan na sedam. Prihvaćene su i izmene Odluke o zaštiti spomenika prirode treće kategorije „Divlji kesten” po kojima će o tom zaštićenom stablu ubuduće brinuti JKP „Belilo” umesto Dragana Gašića.

Usvojene su i izmene Odluke o Opštinskoj upravi, kojima se predviđa da kabinet predsednika opštine bude posebna organizaciona jedinica i proširenje delatnosti Odeljenja za inspekcijske poslove na turistički nadzor.

Odbornici su prihvatili i odluku o usklađivanju osnivačkog akta JKP „Belilo” i saglasili s aktom Nadzornog odbora tog preduzeća o raspodeli dobiti od 1.073.735,68 dinara, ostvarene u prethodnoj godini.

Imenovan je školski odbor OŠ „23. oktobar“ i verifikovan mandat odborniku Dejanu Stankoviću s izborne liste „Pokret socijalista – Aleksandar Vulin“, koji je u lokalnom parlamentu zauzeo mesto Branke Janković koja je podnela ostavku.

 

tekst: Zorica Milosavljević