Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin obišli su danas školu „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima, u kojoj je ruska železnička kompanija „RŽD Internešenel“ obnovila učionicu za ruski jezik i opremila je nameštajem i opremom.

Nakon obilaska specijalizovane učionice za ruski jezik goste je pozdravio predsednik opštine Nenad Milenković.

– Uvažena potpredsenice Vlade Republike Srbije, gospođo Mihajlović, Vaša Ekselencijo, gospodine Čepurin, gospodine Pavlov, gospođo Čolić, dragi gosti, poštovani domaćini, dragi učitelji, nastavnici, učenici, dobar dan.

Početkom osamnaestog veka, Ruski car Petar Veliki poslao je u Karlovce, sedište Karlovačke mitropolije, Maksima Terenčevića Suvorova, sa 400 bukvara, 70 primeraka crkveno-slovenske gramatike i 10 primeraka trojezičnog rečnika, čuvenog Polikarpa.

Na tim knjigama utemeljeno je srpsko školstvo ali i srpsko-rusko prijateljstvo.

Ono što su za razvoj obrazovanja, kulture i duhovnosti činili moćni, bogati pojedinci, danas čine društveno odgvorne kompanije.

Brojnim dobrotvorima koji su u proteklim vekovima pomagali srpske škole i njihov razvoj, pridružila se specijalizovana građevinska kompanija, koja je kao deo holdinga „RŽD Internešenel“, angažovana na modernizaciji pruge koja prolazi pored našeg mesta. Kruna njihovog dobročinstva u Karlovcima je ova moderna učionica u kojoj će se učiti ruski jezik.

Gospodine Pavlov, ovu dobrotu Vaše kompanije mi danas vidimo srcem. Kada počne nastava u ovoj učionici – čućemo je i videti na ozarenim licima naše dece. Hvala Vam na tome.

Zatim je potpredsnica Vlade i ministarka Mihajlović poručila deci da treba da uče o srpsko-ruskom prijateljstvu, koje se pokazalo kao jako i stameno u teškim periodima u prošlosti.

– Škola znači puno novih prijatelja, novog društva i puno znanja, ali dužnost nas odraslih jeste da vam kažemo i da škola nije kraj, da je potrebno svakog dana da učite i radite na sebi, jer koliko znate, toliko i vredite i toliko ste snažni, rekla je Zorana Mihajlović na svečanosti u školi.

Ona je đacima poželela puno uspeha u novoj školskoj godini i zahvalila ambasadoru Čepurinu i ruskim železnicama na svemu što su uradili za školu u Sremskim Karlovcima.

Kabinet za ruski jezik daje vam mogućnost ne samo da učite ruski jezik nego i da učite o jednoj prelepoj i veličanstvenoj zemlji. Da učite o srpsko-ruskom prijateljstvu, koje se pokazalo kao jako i stameno u teškim periodima u prošlosti, kao i o velikim ruskim književnicima i svetskim klasicima. Nova učionica pokazuje i koliko smo snažniji kad smo zajedno i kad se povezujemo, a znanje jezika je put do toga, rekla je Mihajlovićeva.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji čestitao je učenicima početak školske godine i istakao da je njihov glavni zadatak da dobro uče.

To je važno i za zemlju, jer su pametna deca njena budućnost“, rekao je Aleksandar Čepurin i zahvalio ruskim železnicama i na organizaciji takmičenja i izleta srpske dece u Rusiju, što dodatno doprinosi međusobnom prijateljstvu i povezivanju.

Generalni direktor “RŽD Internešenel” Sergej Pavlov rekao je da Srbiju i Rusiju spaja divna istorija i da vlade dve zemlje rade na negovanju i unapređenju tih odnosa.

Zahvaljujući toj poziciji, mi danas gradimo za svoje prijatelje i partnere, za građane Srbije i za buduća pokolenja, kao što kaže i moto naše saradnje sa srpskim železnicama – Gradimo za budućnost, rekao je Pavlov.

On je dodao da će ta kompanija nastaviti da pomaže srpskim školama.

Osnovna škola u Sremskim Karlovcima četvrta je škola u Srbiji u koju je “RŽD Internešenel“ do sada uložila u obnovu, a prethodno su obnovljene škole u Pančevu, Golubincima i Vranju, gde je ta kompanija takođe radila rekonstrukciju pruga.

Zahvaljujući donaciji, u školi “23. oktobar” renovirana je učionica za ruski jezik, nabavljen nov nameštaj i oprema, interaktivna tabla, kao i knjige na ruskom jeziku.

Prethodni tekstSvečani prijem đaka prvaka
Sledeći tekstFinansijska sredstva za projekat „Sanacija čvorišta na vodovodnoj mreži u Sremskim Karlovcima“