Večeras je u Zavičajnoj zbirci Muzeja grada Novog Sada u Sremskim Karlovcima svečano otvorena izložba „Karlovački vinogradari i vinari“.

Izložba se održava već tradicionalno, dan pred početak „Karlovačke berbe grožđa“ pod pokroviteljstvom opštine Sremski Karlovci. Na izložbi su predstavljena vina koja se trenutno proizvode u Sremskim Karlovcima, kao i priznanja koja su Karlovački vinari i vinogradari dobili za kvalitet.

Izložbu je svečano otvorio predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

Poštovani gosti, uvaženi domaćini, vinogradari i vinari, dobro veče.

Da je vino u čiju čast organizujemo berbanske svečanosti, osobeno i vredno, sudimo i po činjenici da se fenomenom vina bavi i savremena filozofija. Da je čak jedan od njenih pravaca – filozofija vina, čiji je rodonačelnik Bela Hamvaš. Ono što u čovekovom sećanju ostaje a to je da zauvek pamtimo atmosferu, mirise, ukuse, vino.

Pre osamnaest vekova zasađena je prva vinova loza na Alma Monsu i vrlo brzo vinogradarstvo je postalo osnovna privredna delatnost Fruškogoraca.

Nisu bila sva vremena dobra i nisu sve godine rodne, ali nastavili smo da sadimo i negujemo lozu i posle filoksere. Neće nas pokolebati ni nova pošast – cikada.

Lokalna samouprava će uvek biti iskren partner vinogradarima i vinarima. U prilog tome govori i činjenica da o Karlovačkim vinima i proizvođačima vina govorimo i promovišemo ih na sajmovima i van granica naše zemlje. Tako će biti i u buduće.

Ovom izložbom vraćamo se u prošlost, ali i nagoveštavamo budućnost karlovačkog vinogradarstva.

Živeli – završio je Milenković.

Prethodni tekstFinansijska sredstva za projekat „Sanacija čvorišta na vodovodnoj mreži u Sremskim Karlovcima“
Sledeći tekstSvečano otvorena „Karlovačka berba grožđa“