Јединствени информациони систем локалних пореских администрација

1432

Законом о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, чланом 65. дефинисано је да „Служба Владе надлежна за пројектовање, усклађивање, развој и функционисање система електронске управе успоставља и води јединствени информациони систем локалних пореских администрација и обезбеђује техничке услове за његову примену“, а у члану 95. истог закона наведено је „Одредбе члана 65. овог закона, примењиваће се по успостављању јединственог информационог система локалних пореских администрација, почев од 1. јануара 2019 године. Јединица локалне самоуправе дужна је да се повеже са јединственим информационим системом локалних пореских администрација, почев од 1. јануара 2019. године.“

Како би Канцеларија за информационе технологије и електронску управу успоставила Јединствени информациони систем локалних пореских администрација (ЈИС ЛПА), неопходно је извршити миграцију података из локалних апликативних решења у предефинисани формат података. Стога, потребно је да Општина Сремски Карловци спроведе активност експорта података са локалног информационог система у ЈИС ЛПА, где ће свој постојећи софтвер користити до 1.1.2019. године. Од 1.1.2019. године своје пословање информатички у потпуности подржавају на систему ЈИС ЛПА, односно користе само овај информациони систем.

Општина Сремски Карловци, као и још 30 других општина, мора да усклади своје податке у предефинисани формат, односно по моделу Института Михајло Пупин. За припрему података у одговарајућем формату и миграцију у ЈИС ЛПА, Влада Републике Србије је обезбедила средства у износу од 3000CHF (швајцарских франака) за сваку општину, као донацију Швајцарске Конфедерације. Ова наменска средства су обезбеђена као суфинансирање Швајцарске Развојне Агенције кроз пројекат Програм реформе пореза на имовину.

Дакле, законска обавеза јединице локалне самоуправе је повезивање са ЈИС ЛПА, а да би повезивање било успешно неопходно је урадити миграцију података (који су власништво ЛПА) у ЈИС ЛПА, што је опет законска обавеза јединица локалне самоуправе.

На основу састанака посвећених Миграцији података из ЛПА, одржаних у Влади Републике Србије у периоду од 06.09.2018 до 11.09.2018. утврђени су рокови испоруке података:

  • Рок за испоруку тестних података је 20.09.2018.
  • У периоду од 20.09.2018. до 30.09.2018. Институт Михајло Пупин ће анализирати тестне податке и дати обавештење о резултатима.
  • Рок за испоруку продукционих података је од 01.10.2018 до 05.10.2018.

 

Претходни текстОбележен Дан Сремских Карловаца
Следећи текстSmall municipalities against Euroscepticism