У Сремским Карловцима подељена прва ауто-седишта за бебе

1615

Дана 21.09.2018.године у просторијама општине подељена су прва ауто-седишта групе 0+, намењена деци од рођења па до 13кг, родитељима новорођене деце на територији општине. Заинтересовани родитељи се и даље могу пријављивати за преостала седишта.

Деца у Србији најчешће страдају у саобраћају као путници у аутомобилима, када су углавном са својим родитељима и када би требало да су најбезбеднија. Разлог за то је некоришћење дечијих ауто-седишта, која пружају преко 70% заштите у случају судара.

Из тог разлога је Савет за безбедност саобраћаја општине Сремски Карловци одлучио да уступи на бесплатно коришћење ауто-седишта родитељима новорођене деце. Када их деца прерасту, родитељи су у обавези да их врате, како би она била даље прослеђена новорођеним бебама.

С обзиром да преко 90% родитеља неправилно користи ауто-седишта и да тако превожена деца нису безбедна упркос томе што се налазе у ауто-седиштима, за све родитеље је организована и обука о значају и правилном коришћењу дечијих ауто-седишта и то је био обавезан услов за добијање истих, како би били сигурни да ће их родитељи користити на правилан начин. Током обуке имали су прилике да чују које су то најчешће грешке и заблуде, како штите појасеви и ауто-седишта и упознају се са специфичностима у коришћењу сваке категорије. Након теоријског дела, практично им је показано и како се ауто-седишта правилно монтирају у аутомобиле. Родитељи су након предавања имали позитивне утиске, изјавили су да су чули пуно практичних и корисних савета за које пре обуке нису знали, и да им је ово значајна помоћ и у материјалном смислу.

Претходни текстТРЕЋИ ЈАВНИ ПОЗИВ РОДИТЕЉИМА ЗА ДОДЕЛУ ДЕЧИЈИХ АУТО-СЕДИШТА НА КОРИШЋЕЊЕ
Следећи текстКОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА УЧЕНИЦИМА СРЕДЊИХ ШКОЛА ЗА 2018/2019