Staro gradsko jezgro Sremskih Karlovaca predstavlja „Prostornu kulturno-istorijsku celinu Sremskih Karlovaca“, koja je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za Srbiju.

Staro jezgro Sremskih Karlovaca nastalo je tokom 18.-19. i početkom 20. veka. Međutim, osnova današnjeg naselja je starija, a posebno sadrži elemente iz otomanskog vremena (16-17. vek).

Najveći procvat naselja dešava se u 18. veku, kada početkom ovog veka Karlovci postaju najvažnije crkveno sedište u Srpstvu (Karlovačka mitropolija). Sa pojavom novih crkvenih, a kasnije i građanskih ustanova počinje urbani razvoj varoši, koja je tokom celog razdoblja habzburške vlasti imala izrazito srpski i pravoslavni karakter. Značajan podstrek činili su i brojni trgovci i zanatlije što je naselju dalo posebnu fizionomiju mešovitog upravno-privrednog središta.

Zbog svih pomenutih posebnosti kako istorijskih tako i administrativnih Vlada Republike Srbije priprema Nacrt zakona o Sremskim Karlovcima koji bi te posebnosti uvažio i formalizovao sa ciljem da se očuva istorijsko nasleđe i kontinuitet koji je bio prekinut.

Na sednici Vlade Republike Srbije od 18. oktobra 2018. godine, doneta je Odluka o obrazovanju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Sremskim Karlovcima. Rukovodilac Radne grupe je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Radnu grupu čini još sedam članova: Prof. dr Ana Langović Milićević, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Danijela Vanušić, pomoćnik Ministra kulture i informisanja; dr. Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija; Ljiljana Todorović, viši savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Vera Rovčanin Orlović, rukovodilac Grupe za pravne poslove u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Predrag Blagojević, viši savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja.

Prethodni tekstPrva godišnja konferencija lokalnih skupština
Sledeći tekstDan oslobođenja Sremskih Karlovaca