Lokalna samouprava u Sremskim Karlovcima stipendiraće u toku ove školske godine 26 studenata sa svoje teritorije, što je najviše do sada. Toliko njih se i prijavilo na opštinski konkurs u oktobru, a danas je u Magistratu priređeno svečano potpisivanje ugovora.

Svi oni, kako je propisano opštinskom odlukom o stipendiranju, imaju najmanje 9,00 prosečnu ocenu, a među njima s najboljim prosekom od 9,95 ističe se Nikolina Maravić, student Fakulteta tehničkih nauka. Najviše studenata koje će opština novčano potpomagati je upravo sa FTN-a, njih šestoro, petoro ih studira medicinu, Filozofski fakultet i PMF studira po četvoro Karlovčana, tri pohađaju Akademiju umetnosti i po jedan student – stipendista je sa Poljoprivrednog, Fakulteta sporta i fizčkog vaspitanja, VŠSS za vaspitače i Visoke tehničke škole strukovnih studija.

Najboljim studentima, stipednije je svečano uručio predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

– Briga o mladima, koji su  budućnost Sremskih Karlovaca  je naša najveća obaveza – rekao je predsednik karlovačke opštine Nenad Milenković. – Budućnost nije samo u zgradama, u asfaltiranju ulica, nego u inteligentnim, sposobnim i obrazovanim mladim ljudima. Lane je bilo 14 studenata sa prosekom višim od 9,00, koje smo stipendirali, a sada ih imamo 26. To je impresivan podatak, i treba da služi na čast njima samima, koji su postigli takav uspeh, nisu nijedan ispit pali, niti obnovili neku godinu, već studiraju prema zacrtanoj dinamici, čak i brže od toga. Verujem da će vrlo brzo oni  biti ti koji će doprinositi kreiranju društevne svesti na vrlo kvalitetan i akademski način.

Prema rečima šefa Odeljenja za društvene delatnosti Nade Ostojić Agbabe, studenti će primati mesečno 10.000 dinara, počev od 1. decembra.

– Visina studentskih stipendija je na prošlogodišnjem nivou, ali su još uvek nešto iznad državnih – kazala je Nada Ostojić Agbaba. –  Uplaćivaćemo ih počev od 1. decembra na njihove tekuće račune u narednih 10 meseci. Iz razgovora sa njima, saznajemo da  najčešće  dobijeni novac troše ulažući u sebe na različite načine. Tako studenti  Filozofskog fakulteta obično odlučuju da putuju u zemlje čije jezike studiraju, oni sa tehničkih fakulteta koriste novac za inovacije, učešće u nekim projektima.

To su potvrdili i neki od studenata. Studentkinja ruskog jezika na Filozofskom fakultetu Svetlana  Šaran kaže da joj je ovo drugi put da dobija stipendiju. Kako kaže, prošle godine joj je puno značila, jer je bila na studentskoj razmeni u Poljskoj i da se nada da će i ovog puta biti tako.

Slično razmišljaju i sestre Maša i Milana Jović, studentkinje medicine, a i njihov kolega sa FTN-a Momčilo Medaković, student četvrte godine, novac planira da utroši na sebe.

– Zahvaljujem se opštini  što je uspela da obezbedi pare i ove godine i održi  kontinuitet u stipendiranju – rekao je Momčilo Medaković. –  Prvi put kad sam konkurisao bilo nas je desetak, a sada 26 što predstavlja veliki pomak.

tekst: Zorica Milosavljević

Prethodni tekstAktivno učestvovanje građana Sremskih Karlovaca u okviru EU projekta „SMUG EU“
Sledeći tekstDelegacija Srba iz Rumunije