Predsednik opštine Nenad Milenković prisustvovao je danas otvaranju Odeljenja Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima, koji imaju zadatak da očuvaju i predstave celokupno kulturno, umetničko i naučno nasleđe, a čije otvaranje je podržala Pokrajinska vlada.

Odeljenje je svečano otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zajedno sa predsednikom SANU Vladimirom S. Kostićem.

„SANU i Srpska pravoslavna crkva baštine arhivsku građu neprocenjive vrednosti za naš narod, stoga je ovo izuzetno važan iskorak, jer će kroz proces digitalizacije bogata građa koju poseduje i čuva Arhiv u Sremskim Karlovcima postati dostupnija istraživačima, ali i široj javnosti“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Imajući u vidu značaj arhivske građe koju poseduje Arhiv, on je istakao da je obaveza i dužnost Pokrajinske vlade da podržava projekte i programe koji se odnose na očuvanje srpske kulturne i istorijske baštine.

Predsednik Mirović je ocenio da je ovo značajan korak i u procesu revitalizacije Sremskih Karlovaca, kao jedne od ključnih tačaka naše istorije i naše duhovnosti, a koju je pokrenula Pokrajinska vlada osnivanjem Budžetskog fonda za obnovu.

„Sve što osvetljava istoriju ovih prostora i čuva je od zaborava, uvek će imati bezrezervnu podršku Pokrajinske vlade“, izjavio je predsednik Mirović.
Predsednik SANU Vladimir S. Kostić istakao je zadovoljstvo što je, posle Beograda, Audiovizuelni arhiv otvoren i u Sremskim Karlovcima, poručivši da je želja Akademije da on postane relevantna nacionalna institucija za digitalizaciju kulturne, naučne, istorijske i umetničke baštine.

Prethodni tekstPOVRATAK LINIJE 62 NA REDOVNU TRASU I OKRETNICU (SREMSKI KARLOVCI) DUDARA
Sledeći tekstJAVNI POZIV za učešće u javnoj raspravi o NACRTU STATUTA OPŠTINE SREMSKI KARLOVCI