Учесници Форума будућих лидера у Сремским Карловцима

1231

Председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић угостио је данас учеснике Форума  будућих лидера о улози младих у спровођењу циљева одрживог развоја и агенде Уједињених нација 2030.

– На почетку готово свих обраћања истицао сам да су Сремски Карловци  важан духовни, културни и образовно центар у Србији.  С разлогом, јер на тим чињеницама темељимо развојне планове. Пре свега туристичке.

Желимо да респектабилну прошлост Карловаца учинимо доступном туристима, који у све већем, али недовољном броју, долазе у Карловце.

Издвојићу, с разлогом, Карловачки мир, потписан 26 јануара 1699.године. За нешто више од месец дана обележићемо 320. годишњицу мира.

Истичем га, јер је важан за Европу. На самом крају седамнаестог века, у Сремским Карловцима дефинисане су прве границе будуће уједињене Европе. Све то је Европа заборавила, или намерно прећуткује, па је наша обавеза да их свакодневно подсећамо.

На месту где је склопљен мир, саграђена је Капела мира, један од најстаријих европских споменика миру. И једна од најпосећенијих туристичких дестинација.

Због тога је мир важан за Карловце, али пре свега зато што је означио прекретницу у развоју места. Скренуо је пажњу на Карловце. Указао на њихову „благотворност“,али и на економске потенцијале.

1753. године, проглашени су за Комунитет – насеље градског типа, а 1881.године, за град са утврђеним магистратом.

Уживали су наши преци велике привилегије и знали да  их искористе за развој места.

Предвођени Српском православном црквом и њеним великодостојницима, учинили су од Карловаца оно о чему говорим од почетка-духовни, културни и образовни центар.

На нама је да сачувамо углед и изглед Карловаца и омогућимо да наставе да се развијају.

Уз помоћ Покрајинске и Републичке владе обезбедићемо потребна средства.

У мају ове године поводом обележавања 170 година од „Велике мајке скупштине“, Покрајинска Влада Војводине, основала је Фонд за обнову и развој Карловаца.То је први-важан корак, након више деценија таворења. Такође, Сремски Карловци су уклључени у пројекат „Нови Сад 2021“ европска престоница културе.

Други корак је израда новог Закона о Карловцима, који ће обезбедити континуирану заштиту и развој.

Мислим да нас након ове две капиталне одлуке ништа више не може спречити да вратимо „стару славу“ и заслужимо статус Историјског града.

Поштовани гости,

било када и било где да говорим о Карловцима, пред очима ми је слика градског језгра, центра Карловаца, препуна младића и девојака – ученика карловачких школа. Тако је било пре 4-5 деценија.

Очекујем да ће све поменуте одлуке, али и још једна, изузетно важна: да Карловци постану универзитски центар, вратити младе у Карловце. Чекамо их раширених руку. Онако како смо и Вас дочекали. Ви сте лидери наше будућности – завршио је Миленковић своје обраћање.

Форум је замишљен као вид подршке младима који су вољни да учествују у процесима доношења одлука и који желе да буду покретачи промена у оквиру својих заједница, али и шире.

Конференцији присуствује 130 студената с три универзитета у Новом Саду, а фокус свега је да свих 17 циљева, који су дефинисани у стратешкој развојној агенди Уједињених нација, представе управо студенти.

Претходни текстУ КАРЛОВЦИМА ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА
Следећи текстOбука за указивање прве помоћи