Karlovački predškolci i prvaci prisustvovali su 13. decembra edukativnoj predstavi „Pažljivko“ u okviru istoimene kampanje Agencije za bezbednost saobraćaja kojom se deci u Srbiji na način prilagođen njihovom uzrastu objašnjavaju pravila za bezbedno ponašanje u saobraćaju. Više od stotinu mališana u fiskulturnoj sali osnovne škole „23. oktobar“ pažljivo je pratilo junake predstave aktivno učestvujući i kada je to od njih traženo. Na istom mestu nakon dečije predstave, održano je i predavanje namenjeno učenicima Karlovačke gimnazije i Bogoslovije „Sveti Arsenije“ o tome na koji način mlađi najčešće stradaju, koji su uzroci i razlozi  i šta je to što treba menjati u njihovom stavu. U sklopu tog predavanja mladi su imali priliku da čuju iskustva Slaviše Savića, a koji je stradao kao sedamnaestogodišnjak vozeći automobil bez dozvole i vezanog pojasa, kao i sa kakvim posledicama se već 23 godine susreće i živi.

Ovim predavanjem i predstavom u organizaciji republičke Agencije za bezbednost saobraćaja i Saveta za bezbednost saobraćaja karlovačke opštine obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća kao i kampanja „Um na drum“. U Sremskim Karlovcima se ovaj dan obeležava na isti način treću godinu, a kampanja pod nazivom „Pažljivko“ Agencije za bezbednost saobraćaja traje pet godina.

Pored predstave „Pažljivko“ sastavni deo kampanje su i istoimena knjiga, koja je štampana i na jezicima nacionalnih manjina, edukativni crtani filmovi, pesmice koje opisuju različita ponašanja u saobraćaju i niz drugih edukativnih promotivnih materijala, kojim želimo da povećamo vidljivost i uočljivost dece u saobraćaju-rekao je načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja Duško Pešić, dodajući da je ove godine štampana i bojanka za predškolce. Rezultat svih ovih naših napora i aktivnosti jeste smanjenje broja poginule dece u Srbiji. Godine 1997. u Srbiji je poginulo 58 dece u saobraćajnim nesrećama, 2014. ih je desetoro izgubilo život, a lane 17. Karakteristično je da se menja način kako stradaju deca u saobraćaju. Prvih godina novog milenijuma deca su dominantno ginula kao pešaci, a danas stradaju kao putnici u vozilima. Od četrnaestoro dece 2016. godine, svih 10 su bili putnici u vozilu. Aktivnosti u sklopu projekta „Pažljivko“ su veoma značajne i usmerene najvećim delom na decu pešake i tu su rezultati više nego očigledni.

tekst: Zorica Milosavljević

Prethodni tekstJAVNI POZIV za učešće u javnoj raspravi o NACRTU STATUTA OPŠTINE SREMSKI KARLOVCI
Sledeći tekstUčesnici Foruma budućih lidera u Sremskim Karlovcima