Skupština opštine usvojila je na drugom zasedanju ovog meseca, održanom 27. februara, elaborate o opravdanosti prodaje građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom, po ceni manjoj od tržišne u radnoj zoni u Kišovoj bari, SZR-u „Eurofleks” i kompaniji “Univereksport”. Prema tim dokumentima, koje je opštinska uprava bila u obavezi da sačini za 45 dana od donošenja odluke o prodaji zemljišta, oba investitora zainteresovana su za kupovinu parcela radi izgradnje hala neophodnih za razvoj njihove delatnosti.

Kako je rekao predsednik opštine Nenad Milenković, odluka o prodaji zemljišta u interesu je lokalne samouprave, ali i građana jer se radi o zapošljavanju u prvom slučaju 10 do 15, a kada je „Univereksport” u pitanju, oko 40 sugrađana. Kada se uzme u obzir da su Karlovci malo mesto, kazao je on, zapošljavanje pedesetak stanovnika nije beznačajno, a obe firme investiraće ukupno oko 150 miliona dinara. Od prodaje ovih parcela opština će ostvariti prihod od oko 5,5 miliona dinara.

Oba eleborata, nakon što su ih prihvatili odbornici, biće upućena Vladi Srbije na saglasnost.

Primedbe na tekst oba elaborata o prodaji građevinskog zemljišta izneo je šef novoformirane odborničke grupe „Za bolje i poštenije Sremske Karlovce“ Dragan Trišić (SRS) ukazujući na pravopisne, ali i materijalne greške i kontradiktornosti, sugerišući nadležnima da pre slanja dokumenata na saglasnost u Vladu Republike Srbije to isprave. Kada je dokument o prodaji zemljišta „Univereksportu” u pitanju, Trišić je osporio ekonomsku opravdanost navodeći da će otvaranje takvog prodajnog objekta „ugušiti male trgovce”.

Odbornici su usvojili i Lokalni akcioni plan za mlade za period od 2019. do 2022. godine. Prihvaćen je i predlog odluke o platama, naknadama i drugim primanjima izabranih i postavljenih lica u organima opštine i naknadama odbornika Skupštine opštine Sremski Karlovci, kao i Odluka o mreži javnih osnovnih škola zajedno s elaboratom koji čini sastavni deo te odluke. Usvojeni su pravilnici o zvanjima, zanimanjima, platama, naknadama i drugim primanjima zaposlenih u Opštinskoj upravi, i o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta.

Odbornici su dali saglasnost na program rada Turističke organizacije za 2019. godinu. Glasali su i za razrešenje sveštenika Jovana Milanovića članstva u Upravnom odboru Turističke organizacije i imenovanju protosinđela dr Kleope na to mesto. Opozicija je glasala protiv tog rešenja uz obrazloženje da predstavnicima crkve nije mesto u državnim organima i da se to kosi sa Ustavom, na šta je predsednik opštine Nenad Milenković rekao da je taj predlog potekao iz Eparhije sremske i da se na taj način izašlo u susret crkvi. Novi član skupštinske Administrativno-mandatne komisije je od ovog zasedanja Kristina Gavrilović umesto razrešene Jelene Dobrijević, a Branko Stojkov Školskog odbora Karlovačke gimnazije umesto Rastka Pavlova.

tekst: Zorica Milosavljević