Jedan od nekoliko evropskih projekata u kojima partner učestvuje opština Sremski Karlovci, „Male opštine u borbi protiv evroskepticizma” (SMUG) je završen, a kako kaže rukovodilac Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i privredu Darko Milanković, zahvaljujući njemu, Sremski Karlovci su prepoznati kao značajan partner i lokalnoj samoupravi ukazano poverenje da bude nosilac nove projektne inicijative „Evropska bliskost”.

– U saradnji sa 17 partnera predali smo projektni predlog i on je u procesu odlučivanja – kaže Milanković. – Ukoliko bude odobren, dobićemo šansu da organizujemo programe u Karlovcima i promovišemo njihove kulturne i istorijske vrednosti, da definišemo nove turističke proizvode, u šta bismo uključili i ugostiteljski i privredni sektor.

Milanković kaže da je u toku projekat u okviru prekogranične saradnje Srbije i Mađarske „Dunavska vinska ruta”, te da su nedavno predstavnici opštine učestvovali na svetskom Sajmu turizma u Budimpešti, prezentujući vinske i turističke potencijale Karlovaca. Napomenuo je da je u sklopu tog projekta, koji podrazumeva nabavku plovila koji će služiti za afirmaciju i promociju vinarstva, pripremljena tenderska dokumentacija za kupovinu broda.

U toku je i projekat „Evropski omladinski  angažovani teatar”, u kojem je partner karlovačka Kancelarija za mlade. Njena uloga u tom projektu je da mlade iz Karlovaca uključi u njega, a time i u tokove  međunarodne saradnje.

Projekat „Darling”, u čijoj realizaciji takođe učestvuje karlovačka opština, u završnoj je fazi. Iz njega treba da proistekne, kako kaže Milanković, strateški dokument kao osnov  za primenu hidrogeotermalne energije na području opštine.

– Najvažnije je da smo kroz dosadašnje projekte pokazali da smo odgovoran tim i pouzdan partner, bez obzira na to što Srbija još nije članica Evropske unije – kaže Milanković. – Kao takvom timu, povereno nam je da učestvujemo kao partner u projektu s Apatinom i Stalnom konferencijom gradova i opština u popisu javne imovine, tačnije, podzemnih vodova.

Izvor: Dnevnik.rs // tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstJavni konkurs za udruženja građana
Sledeći tekstREŠENjE O RASPODELI SREDSTAVA ZA MANIFESTACIJE, PROJEKTE I PROGRAME OD INTERESA ZA OPŠTINU SREMSKI KARLOVCI U OBLASTI KULTURE ZA 2019. GODINU