Одржана трибина „НИСТЕ САМИ“ у Сремским Карловцима

1497

Подршка младима са инвалидитетом а против жигосања.

У оквиру кампање „Нисте сами“, покренуте лане ради превазилажења предрасуда према младим људима сученим са проблемима менталног здравља и инвалидитетом, данас је у Магистрату у Сремским Карловцима одржана истоимена трибина. На данашњем скупу су кроз изношење личних искустава представница СОС линије центра Срце Хелена Папуга, мајка девојке са аутизмом и позоришни продуцент Наталија Лазић, представница ОПЕНС-а Добрила Марковић, дипломирани правник из Зајечара, оболео од церебралне парализе Милош Лепојев и Бојана Божић, која се лечи од анксиозног поремећаја, покушали да укажу на проблем с којима се сусрећу и како се носе са њима.

Пре почетка панел дискусије и излагања учесника, у име домаћина обратио се Марко Ћалушић из кабинета председника карловачке општине рекавши да је ово веома важна поготово у савременим условима живота у којем су ризици и проблеми који могу да доведу до поремећаја менталног здравља све бројнији, Ћалушић је истакао да је нажалост, и данас, у савременом друштву, срамота бити болестан.

– Људи који имају проблем не треба да буду одбачени већ напротив, у складу са својим могућнстима,  укључени у све токове живота – нагласио је Ћалушић, поручујући младима с инвалидитетом и менталним проблемима, да нису сами.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов је такође указао на то да саврмени услови живота носе бројне ризике и социјалне искуључености, те да су посебно осетљиве категорије и у додатном ризику млади и особе с инвалидитетом. Он је рекао да, полазећи од чињенице да је потребно константно деловати како би се ризици свели на најмању меру, Министарство подржава пројекте овог типа.

– Сектор за заштиту особа с инвалидитетом у више наврата исказао је спермност да системски приступи решавању проблема ка унапређењу положаја особа с инвалидитетом настојећи да свакој категорији омогући да обилкује, изражава и реализује потребе и интересе – казао је Алексов. – Сагласно настојањима државе да створи друштво без иједног облика дискриминације, особе с инвалидитетом сматрамо као равноправне чланове друштва, а положај њихов као питање људских права. У претходном периоду Сектор за заштиту соба с инвалидитетом подржао је активности, укључујући и овај пројекат, који су усмерени на подизање свести јавности о правима особа са инвалидитетотм и стварању позитивне слике о њиховим могућностима и то ће чинити и даље.

Потпуковник проф. др Ранко Раичевић је као лекар скренуо пажњу на страх који је присутан када се појаве проблеми, указујући и на то да је од инвалидности тежи проблем стигматизација коју људи доживљавају.

Пројекат “Нисте сами” се реализује уз подршку Народне Скупштине Републике Србије и кабинета председнице Маје Гојковић, Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ-а . Кампања је започета 2018. и наставља се ове године. Предвиђено је да трибине буду одржане у 12 градова и општина од којих је ова у Сремским Карловцима друга по реду ове године.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

 

Претходни текстКОНКУРС за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији Општине Сремски Карловци у 2019. години
Следећи текстTender: Invitation to tender for boat with engine and interior – UPDATED