Danas je Sremskim Karlovcima u sali OŠ “23. oktobar” a povodom “Svetskog dana zaštite životne sredine” održana manifestacija “Za čistije i zelenije škole” i dodele nagrada najuspešnijim školama APV.

Program “Za čistije i zelenije škole” se realizuje uz podršku Vlade APV, Pokrajinskog Sekretarijara za urbanizam i zaštitu životne sredine i opštine Sremski Karlovci kao suorganizatora.

Svečanosti su prisustvovali potpredsednici Pokrajinske vlade gospodin Đorđe Milićević i gospodin Mihalj Njilaš kao i pokrajinska podsekretarka za urbanizam i zaštitu životne sredine gospođa Brankica Tabak.

Ispred grada domaćina obratio se predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković

– Poštovani potpredsednici Pokrajinske vlade,

cenjeni profesori, nastavnici i učenici, uvaženi gosti. Posebno mi je zadovoljstvo da vas u Sremskim Karlovcima pozdravim povodom izuzetno važnog događaja za našu opštinu i Vojvodinu. Dodela nagrada za angažman u razumevanju i promociji ekologije i zaštite životne sredine, predstavlja poduhvat vredan pažnje.

Program „Za čistije i zelenije škole“, ovde u Sremskim Karlovcima, centru srpske pismenosti, srpske kulture slavi svoj deseti rođendan.

Prisustvo velikog broja učenika, predstavnika škola, predstavnika Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava i medija predstavlja izuzetnu priliku da se promovišu duh znanja, upornost, marljiv rad, posvećenost i istrajnost.
Vrednosti bez kojih nema velikih rezultata! Principi bez kojih nema uzjamnog poštovanja, niti velikih uspeha!

A svako drvo koje zasadimo u školskim dvorištima. Svaka obnovljena klupa. Svaki zasađeni cvet. Pokupljeno smeće, predstavljaju uspeh vredan poštovanja.
Postoje mnogi koji će reći da je to malo i nedovoljno. Sa stanovišta prirode, možemo priznati da su u pravu. Ali, ako svako od nas svakog dana radi stvari koje propoveda, i propoveda ono što radi, učinićemo mnogo. A svako od nas treba da sledi primer dece koja su učestvovala u Programu „Za zelenije škole“.
Oni nas uče da briga o prirodi kao nasleđu predaka predstavlja i zaveštanje za budućnost.

Polazeći od činjenice da je razmena znanja i iskustava važna tačka povezivanja, Sremski Karlovci su, kao suorganizator, s velikom pažnjom, pristupili održavanju ovog događaja. Smatrali smo da je izuzetno značajno da se skup posvećen zaštiti životne sredine, održi u našem gradu.

Smatrali smo da je važno istaći značaj unapređenja našeg odnosa prema prirodi, kroz edukaciju i kroz konkretne aktivnosti.

To je naročito važno kada se zna da Predsednik Srbije i Vlade Srbije posebnu pažnju poklanjaju razvoju obrazovanja i nauke.

Naš grad će ugostiti učenike, nastavnike i profesore iz više od 100 škola u Vojvodini.

U tom smislu, Sremski Karlovci danas predstavljaju epicentar zaštite životne sredine.

Ugostićemo i predstavnike drugih lokalnih samouprava. Posebno bih istakao učešće grada Beograda i Grada Novog Sada.

Posebno me raduje što vidim da se veliki broj dece interesuje za ekologiju.
Oni predstavljaju garanciju da Srbiju čeka dobra budućnost.

To posebno ohrabruje u vremenu kada sa svih strana stižu upozorenja o stepenu zagađenja planete. U prilog potrebi sve veće posvećenosti lokalnih samouprava pitanjima ekologije ide i zaključak velike Međunarodne konferencije o klimatskim promenama održane pre desetak dana u Hajdelbergu. A jedan od glavnih zaključaka te konferencije jeste da se planeta brani u svakom dvorštu. Svakoj kući. Školi. Ulici. Gradu.
Dobitnicima nagrada čestitam na izuzetnosti i doprinosu očuvanju i unapređenju životne sredine. Organizatorima želim još više uspeha u budućnosti.

Još jednom, svima vam želim dobrodošlicu. Verujem da će Sremski Karlovci opravdati ulogu dobrog domaćina. Hvala vam.”

Prethodni tekstObaveštenje o odluci SSZU
Sledeći tekstOdluka o izboru korisnika stambenih jedinica namenjenih za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima sa listom korisnika rangiranih prema redu prvenstva na osnovu ispunjenih uslova i broja bodova i izboru domaćina socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima