Општина Сремски Карловци постала члан Међународне Асоцијације градова гласника мира

1995

Сарајево, 27.9.2019. – Општина Сремски Карловци примљена је у чланство Међународне Асоцијације градова гласника мира (IAPМC) на 30. генералној скупштини ове Асоцијације одржаној у Сарајеву од 25. – 27.09.2019 године.

Шеф кабинета председника општине Сремски Карловци, господин Петар Јовановић је иницијатор овог чланства и захваљујући преданом раду створени су услови да се општина Сремски Карловци уврсти у асоцијацију као пуноправан члан.

Међународна асоцијација градова гласника мира (IAPМC) настала је из покрета Уједињених нација (United Nations Peace Messenger Cities) основаног 1986. године. На предлог тадашњег генералног секретара УН изабрана су 74 града и именована за Гласнике мира. Две године касније представници градова иницирали су оснивање Међународне асоцојације градова гласника мира, што је озваничено 1990. године на Генералној скупштини Асоцијације у Њу Хејвену (САД). Асоцијација тренутно има 115 градова и општина активних чланова.

Сремски Карловци као општина на чијој је територији проглашен Карловачки мир, мировни споразум којим се завршио Велики Бечки рат 1699. године приступила је Асоцијацији као њен пуноправни члан. Делегација општине Сремски Карловци, Дарко Миланковић и Олга Трифковић Туцаков, у оквиру 30. генералне скупштине одржали су детаљну презентацију општине Сремски Карловци у контексту приступања асоцијији и након успешно изнетих чињеница, чланице  су нас једногласно изабрале као пуноправног члана.

Након приказа културно историјског наслеђа, изношења историјских чињеница, Дарко Миланковић је присутнима презентовао привредне и развојне потенцијале општине Сремски Карловци. Такође, реализавани су билатерални сусрети са градоначелницима следећих градова:

  1. Јокохама (Јапан)
  2. Волгоград (Русија)
  3. Мапуто (Мозамбик)
  4. Абиджан (Обала Слоноваче)
  5. Росток (Немачка)
  6. Загреб (Хрватска)
  7. Сарајево (Босна и Херцеговина)
  8. Керинеја (Кипар)
  9. Куманово (Северна Македонија)
  10. Прилеп (Северна Македонија)

Поред Сремских Карловаца, у овој престижној Асоцијацији налазе се следећи градови: Чикаго (САД), Токио, Јокохама (Јапан), Ванкувер (Канада), Берлин (Немачка), Барселона (Шпанија), Мексико Сити (Мексико), Каракас (Венецуела), Загреб (Хрватска), Котор (Црна Гора), Љубљана (Словенија), Куманово и Прилеп (Северна Македонија) као и градови страдалници Крагујевац и Крушевац (Србија).

Основни задаци и циљеви којима тежи Асоцијација јесте подстицање градова у промоцији мира, антиратне културе, толеранције, међусобног разумевања и поштовања, као и заштита људских права, слободе и слободног кретања. Градови чланице ове Асосијације укључује се у бројне активности у области образовања и информисања, културе, младих, спорта, заштите животне средине, привреде и побољшање квалитета живота грађана.

Претходни текстСремски Карловци међу општинама са највећом платом
Следећи текстОпштинско веће Сремски Карловаца стипендира 11 ђака