Sarajevo, 27.9.2019. – Opština Sremski Karlovci primljena je u članstvo Međunarodne Asocijacije gradova glasnika mira (IAPMC) na 30. generalnoj skupštini ove Asocijacije održanoj u Sarajevu od 25. – 27.09.2019 godine.

Šef kabineta predsednika opštine Sremski Karlovci, gospodin Petar Jovanović je inicijator ovog članstva i zahvaljujući predanom radu stvoreni su uslovi da se opština Sremski Karlovci uvrsti u asocijaciju kao punopravan član.

Međunarodna asocijacija gradova glasnika mira (IAPMC) nastala je iz pokreta Ujedinjenih nacija (United Nations Peace Messenger Cities) osnovanog 1986. godine. Na predlog tadašnjeg generalnog sekretara UN izabrana su 74 grada i imenovana za Glasnike mira. Dve godine kasnije predstavnici gradova inicirali su osnivanje Međunarodne asocojacije gradova glasnika mira, što je ozvaničeno 1990. godine na Generalnoj skupštini Asocijacije u Nju Hejvenu (SAD). Asocijacija trenutno ima 115 gradova i opština aktivnih članova.

Sremski Karlovci kao opština na čijoj je teritoriji proglašen Karlovački mir, mirovni sporazum kojim se završio Veliki Bečki rat 1699. godine pristupila je Asocijaciji kao njen punopravni član. Delegacija opštine Sremski Karlovci, Darko Milanković i Olga Trifković Tucakov, u okviru 30. generalne skupštine održali su detaljnu prezentaciju opštine Sremski Karlovci u kontekstu pristupanja asocijiji i nakon uspešno iznetih činjenica, članice  su nas jednoglasno izabrale kao punopravnog člana.

Nakon prikaza kulturno istorijskog nasleđa, iznošenja istorijskih činjenica, Darko Milanković je prisutnima prezentovao privredne i razvojne potencijale opštine Sremski Karlovci. Takođe, realizavani su bilateralni susreti sa gradonačelnicima sledećih gradova:

  1. Jokohama (Japan)
  2. Volgograd (Rusija)
  3. Maputo (Mozambik)
  4. Abidžan (Obala Slonovače)
  5. Rostok (Nemačka)
  6. Zagreb (Hrvatska)
  7. Sarajevo (Bosna i Hercegovina)
  8. Kerineja (Kipar)
  9. Kumanovo (Severna Makedonija)
  10. Prilep (Severna Makedonija)

Pored Sremskih Karlovaca, u ovoj prestižnoj Asocijaciji nalaze se sledeći gradovi: Čikago (SAD), Tokio, Jokohama (Japan), Vankuver (Kanada), Berlin (Nemačka), Barselona (Španija), Meksiko Siti (Meksiko), Karakas (Venecuela), Zagreb (Hrvatska), Kotor (Crna Gora), Ljubljana (Slovenija), Kumanovo i Prilep (Severna Makedonija) kao i gradovi stradalnici Kragujevac i Kruševac (Srbija).

Osnovni zadaci i ciljevi kojima teži Asocijacija jeste podsticanje gradova u promociji mira, antiratne kulture, tolerancije, međusobnog razumevanja i poštovanja, kao i zaštita ljudskih prava, slobode i slobodnog kretanja. Gradovi članice ove Asosijacije uključuje se u brojne aktivnosti u oblasti obrazovanja i informisanja, kulture, mladih, sporta, zaštite životne sredine, privrede i poboljšanje kvaliteta života građana.

Prethodni tekstSremski Karlovci među opštinama sa najvećom platom
Sledeći tekstOpštinsko veće Sremski Karlovaca stipendira 11 đaka