Pre tačno 30 godina, u novembru 1989. godine Sremski Karlovci su prestali da budu mesna zajednica i ponovo su postali samostalna lokalna samouprava, kakva su bili više od četiri veka, od 1533. do 1980. godine. Povodom odluke kojom je građanima Sremskih Karlovaca vraćeno pravo da samostalno odlučuju o pitanjima od značaja za lokalnu zajednicu, i povodom 101. godišnjice od održavanja Velike narodne skupštine na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Srema, Bačke, Banata i Baranje Srbiji, u svečanoj sali Magistrata održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali predsednik opštine Nenad Milenković, predstavnici Pokrajinske vlade, grada Novog Sada, eparhije Sremske, odobrnici Skupštine opštine Sremski Karlovci, članovi opštinskog veća i građani.

– Sremski Karlovci nemaju materijalna bogatstva. Nemaju rude! Nemaju fabrike! Ali Sremski Karlovci nisu periferija! Mi imamo bogato kulturno nasleđe. Ono je naše najveće bogatstvo. I naše zaveštanje za budućnost. Ovde kod nas zapisana je istina o ličnostima i događajima koji su oblikovali i stvarali istoriju Srbije i Evrope.

Mi smo četiri veka bili srce srpskog vojvodstva! Ovde je obnovljena kultura i baština iz slavne prošlosti srpskog kraljevstva. Ovde su Srbi ponovo pronašli sebe. Ovde je očuvana srpska slobodarska tradicija. Odavde je iskra pobune sevnula u Orašcu. Ovde je probuđeno Takovo. Iz karlovačkih lavri napojene su Sinđelićeve grudi – rekao je u svom obraćanju povodom obeležavanja godišnjice predsednik opštine Nenad Milenković.

On je takođe naglasio da su u Sremskim Karlovcima 1699. godine, potpisivanjem Karlovačkog mira, postavljeni temelji moderne Evrope.

– Ovde su mir i zajedništvo, temelji današnje Evropske unije promovisani kao osnova prosperiteta. Ovde složno žive građani svih veroispovesti i nacionalnosti. Ovde su zajedništvo, ponos i ljubav norme koje predstavljaju temeljne vrednosti za sve njene građane.

Mi danas ne slavimo. Mi mislimo o našem napretku i projektima koji slede. Mi danas mislimo o svojim komšijama, s pažnjom koju zaslužuju. Nasleđe koje nam je dato u amanet obavezuje nas da ga sačuvamo i na njemu izgradimo bolju budućnost. Uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Pokrajinske vlade u skoroj budućnosti biće realizovani projekti vredni više stotina miliona dinara koji će omogućiti brži razvoj Sremskih Karlovaca – rekao je Milenković.

U okviru obeležavanja tridesetogodišnjice ponovnog uspostavljanja samostalne opštinske uprave među učenicima osnovnoškolskog uzrasta iz Sremskim Karlovaca organizovan je literarni konkurs »Oj Karlovci, moje mesto drago«. Nagrađenim učenicima uručen je Hazarski rečnik Milorada Pavića čiji se trostruki jubilej obeležava ove godine, i Lirika Itake Miloša Crnjanskog, koja je ove godine obeležila 100 godina od izlaska iz štampe.

Na svečanoj akademiji nastupio je Dušan Vukašinović, glumac Srpskog narodnog pozorišta koji je čitao poetsku prozu Miloša Crnjanskog, kvartet »String ladies« iz Novog Sada, a u večernjim satima, program se nastavlja u sali Gimnazije, gde je za građane organizovan kulturno-zabavni program u okviru kog će nastupiti Bane Krstić i Garavi sokak.

Obeležavanje jubileja trajaće do kraja godine i biće realizovano više različitih aktivnosti.

Prethodni tekstKoncert Baneta Krstića i grupe Garavi sokak u svečanoj sali Karlovačke gimnazije
Sledeći tekstODLUKA O UTVRĐIVANjU PROSEČNIH CENA KVADRATNOG METRA ODGOVARAJUĆIH NEPOKRETNOSTI ZA UTVRĐIVANjE POREZA NA IMOVINU ZA 2020. GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE SREMSKI KARLOVCI