Vinari, voćari i vinogradari iz Sremskih Karlovaca ubuduće će svoje proizvode moći lakše da plasiraju na kinesko tržište. O mogućnostima proširenja i uspostavljanju konkretnih modaliteta bolje saradnje razgovarali su predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković i delegacija kineskog grada Ningboa, jednog od najvećih ekonomskih i trgovinskih centara u Kini.

Pored kineskih privrednika, sastanku koji je održan u zgradi opštine Sremski Karlovci, prisustovao je i šef opštinskog biroa Ningboa za trgovinu Haidong Ju.

Sremski Karlovci, rekao je tokom sastanka Milenković, imaju bogatu kulturno-istorijsku tradiciju, a zbog pogodne klime i dobre geografske pozicije imaju dobre poljoprivredne, trgovinske i turističke potencijale. On je naglasio blizinu Dunava, koji predstavlja najvažniji plovni put i ključnu vezu između istoka i zapada, kao i blizinu autoputa i železničke pruge koja se rekonstruiše i kojom će se od 2021. godine do Beograda stizati za 30 minuta.

– Posebno je značajno to što Srbiju i Narodnu Republiku Kinu povezuju snažne prijateljske veze, koje otvaraju mnogobrojne mogućnosti saradnje. Sremski Karlovci imaju šta da ponude. Razvoj vinogradarstva, voćarstva, proizvodnja vina i zdrave hrane su uz razvoj turizma najvažniji segment razvoja naše opštine u budućnosti. Na teritoriji naše opštine postoji značajan broj odličnih porodočinih vinarija, a značajan broj stanovnika bavi se voćarstvom i vinogradarstvom. Naša planska akta su zasnovana na činjenici da su Sremski Karlovci grad s bogatom kulturno-istorijskom baštinom i velikim mogućnostima da postanu srpska Burgundija. Uz to, i republička i pokrajinska strategija razvoja, turizam, vinarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo vide kao važan potencijal Sremskih Karlovaca – istakao je Milenković.

Prethodni tekstObaveštenje organizatorima profesionalnog upravljanja stambenim zgradama
Sledeći tekstPromocija priručnika „Mala škola ranog razvoja“