Бадње вече

1634

Председник oпштине Сремски Карловци Ненад Миленковић присуствовао је вечерас заједно са епископом сремским Василијем традиционалном паљењу бадњака у центру града.

Том приликом председник Миленковић се обратио грађанима Карловаца.

Поштовани Владико Васлије, часни оци, уважени грађани Сремских Карловаца поштоване комшије.

Данас, на Бадње вече, кад чекамо долазак Божића, најрадоснијег хришћанског празника, када је Христос дошао на земљу да помогне спасење људи, треба да се сетимо да су наши Сремски Карловци хармонични дом свих грађана.

У нашим Карловцима вековима сложно живе припадници свих вероисповести и националности. Овде, код нас су заједништво, понос и љубав норме које представљају најважније вредности за све њене грађане. Сремски Карловци су место у ком се не истичу различитости него негује посебност која представља полугу нашег заједништва! Данас је важније него икад истаћи да су наши Сремски Карловци вековима били центар српске културе и духовности. У центру Сремских Карловаца отворена је најстарија гимназија.

У срцу нашег града отворена је најстарија богословија. У центру нашег града су столовали српски патријарси. Овде је хиротонисан Свети Петар Цетињски. Овде су школу похађали најзнаменитији Срби. Вук Стефановић Караџић, Сима Милутиновић Сарајлија, Јован Стерија Поповић, Бранко Радичевић. Овде је одржана Мајска скупштина. Овде је потписан Карловачки мир. Сутра, кад цео православни свет буде славио дан кад су мир, опраштање, радост, заједништво понуђени као гарант бољег живота, сетимо се да је наша дужност да чувамо нашу заједницу. Јер, заједница коју покрећу љубав, уважавање, срдачност, саосећајност и преданост истинским вредностима гради стабилну садашњост и може се поуздати у сигурну будућност.

Драга браћо и сестре, сретно Бадње вече.

 

Мир Божији. Христос се роди!

Претходни текстПодела бесплатних бадњака
Следећи текстКОНКУРС за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији Општине Сремски Карловци у 2020. години