Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković prisustvovao je večeras zajedno sa episkopom sremskim Vasilijem tradicionalnom paljenju badnjaka u centru grada.

Tom prilikom predsednik Milenković se obratio građanima Karlovaca.

Poštovani Vladiko Vaslije, časni oci, uvaženi građani Sremskih Karlovaca poštovane komšije.

Danas, na Badnje veče, kad čekamo dolazak Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, kada je Hristos došao na zemlju da pomogne spasenje ljudi, treba da se setimo da su naši Sremski Karlovci harmonični dom svih građana.

U našim Karlovcima vekovima složno žive pripadnici svih veroispovesti i nacionalnosti. Ovde, kod nas su zajedništvo, ponos i ljubav norme koje predstavljaju najvažnije vrednosti za sve njene građane. Sremski Karlovci su mesto u kom se ne ističu različitosti nego neguje posebnost koja predstavlja polugu našeg zajedništva! Danas je važnije nego ikad istaći da su naši Sremski Karlovci vekovima bili centar srpske kulture i duhovnosti. U centru Sremskih Karlovaca otvorena je najstarija gimnazija.

U srcu našeg grada otvorena je najstarija bogoslovija. U centru našeg grada su stolovali srpski patrijarsi. Ovde je hirotonisan Sveti Petar Cetinjski. Ovde su školu pohađali najznamenitiji Srbi. Vuk Stefanović Karadžić, Sima Milutinović Sarajlija, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević. Ovde je održana Majska skupština. Ovde je potpisan Karlovački mir. Sutra, kad ceo pravoslavni svet bude slavio dan kad su mir, opraštanje, radost, zajedništvo ponuđeni kao garant boljeg života, setimo se da je naša dužnost da čuvamo našu zajednicu. Jer, zajednica koju pokreću ljubav, uvažavanje, srdačnost, saosećajnost i predanost istinskim vrednostima gradi stabilnu sadašnjost i može se pouzdati u sigurnu budućnost.

Draga braćo i sestre, sretno Badnje veče.

 

Mir Božiji. Hristos se rodi!

Prethodni tekstPodela besplatnih badnjaka
Sledeći tekstKONKURS za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Sremski Karlovci u 2020. godini