Danas je na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, potpisano pismo o namerama za uspostavljanjem saradnje između gradova Kjahta i Sremskih Karlovaca.

Ruski grad Kjahta, osnovao je Sava Vladislavić Raguzinski, srpski političar, savetnik ruskog cara Petra Velikog, diplomata u službi Ruske Imperije, putopisac, poliglota, veliki dobrotvor i darodavac. Grad je osnovan 1727. godine kao utvrđenje pod imenom Troickosavsk. Novoosnovano naselje dobilo je ime po crkvi koja je bila posvećena Svetom Savi Srpskom (rus. Troickaя cerkovь Svяtogo Savvы Serbskogo), a koja se nalazila u samom središtu naselja.Sadašnje ime nosi od 1934. godine. Na Savin nagovor, car Petar Veliki, početkom 18. veka, poslao je u Sremske Karlovce prvu gramatiku i bukvar, koji je u budući centar srpske duhovnosti doneo učitelj Maksim Suvorov. To je označilo nastanak prve srpske škole u Sremskim Karlovcima. Kjahta grad je u azijskom delu Ruske Federacije, na jugu Republike Burjatije i administrativni centar Kjahtinskog rejona.

Pismo o namerama za uspostavljanjem saradnje između dva grada potpisali su gradonačelnik Grada Kjahte Stepanov Evgenij Valerevič i predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković. Delegaciju Ruske Federacije predvodili su: Direktor za turizam u ruskom Ministarstvu kulture Olga Jarilova, Ministarka turizma Ruske Republike Burjatija Maria Badmatsjrenova. Delegacija Ruske Federacije i grada Kjahta, sutra će posetiti Sremske Karlovce.

Prethodni tekstREŠENjE O RASPODELI SREDSTAVA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA OPŠTINE SREMSKI KARLOVCI U 2020. GODINI
Sledeći tekstSremski Karlovci i Kjahta postaju gradovi prijatelji