ПРАВИЛА О ПОСТУПКУ СПРОВОЂЕЊА ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА ЗА ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ ЗА ПРОДАЈУ НА ПОКРЕТНИМ ТЕЗГАМА (ТИПСКИ ДРВЕНИ КИОСЦИ) ЗА ПРОДАЈУ ПРОИЗВОДА ДОМАЋЕ РАДИНОСТИ, СТАРИХ И УМЕТНИЧКИХ ЗАНАТА И ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА У ПЕШАЧКОЈ ЗОНИ НА ТРГУ БРАНКА РАДИЧЕВИЋА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

1387

Комисија за спровођење поступка јавног надметања за заузеће јавне површине ради продаје на покретним тезгама (типски дрвени киосци) за продају производа домаће радиности, старих и уметничких заната и прехрамбених производа у пешачкој зони на Тргу Бранка Радичевића у Сремским Карловцима на основу Одлуке председника Општине Сремски Карловци број 020-8/2017-IX од 21.02.2017. године, дана 04.03.2020 године, доноси

 

П Р А В И Л А

О ПОСТУПКУ СПРОВОЂЕЊА ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА ЗА ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ ЗА ПРОДАЈУ НА ПОКРЕТНИМ ТЕЗГАМА (ТИПСКИ ДРВЕНИ КИОСЦИ) ЗА ПРОДАЈУ ПРОИЗВОДА ДОМАЋЕ РАДИНОСТИ, СТАРИХ И УМЕТНИЧКИХ ЗАНАТА И ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА У ПЕШАЧКОЈ ЗОНИ НА ТРГУ БРАНКА РАДИЧЕВИЋА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

 

1. ПОСТУПАК

 

Правила о поступку спровођења јавног надметања за заузеће јавне површине за продају производа домаће радиности, старих и уметничких заната и прехрамбених производа у пешачкој зони на Тргу Бранка Радичевића у Сремским Карловцима (у даљем тексту: Правила) уређују поступак и начин јавног надметања, а намењен је учесницима заинтересованим  за заузеће јавне површине, чији је опис дат у јавном огласу и на интернет страници Општине Сремски Карловци www.sremski-karlovci.org.rs.

Потенцијални учесници у поступку спровођења јавног надметања имају право да без накнаде преузму овај Документ са интернет странице Oпштине Сремски Карловци на горе поменутој адреси.

Општина Сремски Карловци (у даљем тексту: Општина) задржава право да ова Правила допуни или измени до најкасније 5 (пет) дана до одржавања јавног надметања. Општина задржава право да до тренутка одржавања јавног надметања откаже исто.

Правни основ за стицање права на заузеће јавне површине ради продаје  која је предмет јавног надметања  ће представљати Решење о заузећу јавне површине надлежног органа Општине који ће потписати две стране: Учесник који на јавном надметању  понуди највишу цену за заузеће јавне површине за продају и Општина.

 

2. УСЛОВИ КОЈИ СЕ ОДНОСЕ НА УЧЕСНИКЕ

 

Правни субјекти којима није дозвољено да поднесу пријаву су лица која према Општини имају доспеле неизмирене обавезе по основу локалне комуналне таксе за продају на предметној локацији у претходном периоду до дана подношења пријаве за учешће у поступку јавног надметања. У случају да напред поменута лица поднесу пријаву у поступку јавног надметања исте пријаве ће бити одбачене.

Почетна цена за заузеће јавне површине на покретним тезгама која је предмет јавног надметања износи 360,00 РСД по дану заузећа за једну покретну тезгу (типску дрвену кућицу).

У поступку јавног надметања није мoгуће понудити цену за заузеће покретне тезге у износу нижем од назначене почетне цене.

Учесник који понуди највишу цену за заузеће појединачне покретне тезге уговорени износ плаћа на начин како је то ближе утврђено Решењем о заузећу јавне површине.

 

 

3. ПРЕДМЕТ ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА

 

Предмет јавног надметања је закуп – заузеће јавне површине на покретним тезгама (типским древним кућицама) за продају производа домаће радиности, старих и уметничких заната и прехрамбених производа које се налазе на платоу  у пешачкој зони на Тргу Бранка Радичевића у Сремским Карловцим.

 

4. ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА УЧЕШЋЕ

 

            А) Опште одредбе

Учесник је обавезан да поднесе Пријаву за учешће на јавном надметању најкасније до рока означеног у Обавештењу о одржавању лицитације. Пријава се сматра благовременом уколико је до овог датума примљена код Општине (без обзира на начин достављања – лично или поштом).

Актом подношења Пријаве за учешће учесник у потпуности прихвата услове и поступак јавног надметања као и опште услове и обавезе наведене у овом Документу и Решењу о заузећу јавне површине.

Учесник прихвата да за време и након поступка јавног надметања  не доводи у питање поступак јавног надметања.

 

 

            Б) Садржина пријаве за учешће

Пријава мора бити потписана од стране овлашћеног представника учесника (у случају да је учесник правно лице Пријава мора бити потписана од стране овлашћеног представника правног лица).

Уз пријаву учесник доставља и:.

  • У случају да подносилац Пријаве није законски заступник правног лица, уредно издато овлашћење за учешће у поступку јавног надметања (надлежног органа овлашћеног представника правног лица)

Учесник је обавезан да као Пријаву користи модел Образца захтева за заузеће јавне површине који је приказан уз Обавештење о одржавању лицитације и несме правити никакве измене обрасца.

Учесник који не користи модел Образца захтева може бити дисквалификован у поступку јавног надметања.

 

            В) Подношење пријаве за учешће

Пријава се мора поднети путем препоручене поште, лично или путем курира у једном (1) примерку најкасније до дана одређеног у обавештењу о датуму одржавања лицитације на следећу адресу: Општина Сремски Карловци, Сремски Карловци, Трг Бранка Радичевића 1.

 

 

5. ПОСТУПАК ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА

 

Комисија за спровођење поступка јавног надметања за заузеће јавне површине ради продаје на покретним тезгама (типски дрвени киосци) је комисија која има 3 (три) члана и она спроводи јавно надметање  (у даљем тексту: Комисија).

Комисија обезбеђује неопходне услове за одржавање јавног надметања.

Комисија доноси одлуке већином гласова присутних чланова Комисије.

За пуноважно одлучивање неопходно је присуство већине чланова Комисије.

Поступак спровођења јавног надметања води председник Комисије (у даљем тексту: председавајући).

Председник Комисије може у току јавног надметања да пренесе своја овлашћења на неког од чланова Комисије.

Члан Комисије из претходног става ове тачке има сва овлашћења и обавезе Председника Комисије.

 

6. ЕВИДЕНТИРАЊЕ УЧЕСНИКА ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА

 

Пре отварања поступка јавног надметања за заузеће јавне површине за продају, председавајући позива физичка лица односно представнике правног лица, односно заступнике да предају комисији овлашћења, односно пуномоћја.

Комисија започиње евидентирање учесника у поступку јавног надметања на месту одржавања јавног надметања, које обухвата:

  • проверу идентитета подносиоца пријаве или његовог пуномоћника,
  • проверу веродостојности овлашћења пуномоћника, ако га има,
  • издавање нумерисане лицитацијске картице,
  • потпис од стране учесника или пуномоћника на листи учесника.

 

У записник се констатује који су понуђачи испунили услове за учешће најавном надметању /благовремене, потпуне и исправне пријаве/, ко присуствује најављеном јавном надметању /број јавног надметања, назив правног лица, име и презиме представника и број пуномоћја, а уколико физичко лице има заступника име и презиме заступника/.

Након завршетка евидентирања учесника, јавно надметање се може одржати ако је најмање једно лице стекло статус учесника по предмету јавног надметања, ако лично присуствује јавном надметању или преко овлашћеног представника на месту одржавања јвног надметања, у противном, Комисија ће констатовати да се јавно надметање сматра неуспелим.

Јавно надметање је јавно и могу му присуствовати сва заинтересована лица.

 

7. ТОК ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА

 

Председавајући отвара јавно надметање у време које је огласом за јавно надметање за заузеће јавне површине за продају одређено као време почетка јавног надметања и:

  • позива присутне подносиоце пријава на јавном надметању и овлашћене представнике правног лица, односно заступнике понуђача да преузму лицитацијске картице са бројевима по редоследу прозивања и да заузму места у првом реду;
  • оглашава предмет јавног надметања;
  • оглашава почетну цену и објашњава даљи поступак јавног надметања;
  • оглашава лицитациони (лицитациони корак представља повећање понуђене цене закупа за заузеће јавне површине за продају у односу на предходно понуђену цену и износи 50,00 РСД).

 

8. ЈАВНО НАДМЕТАЊЕ СА ЈЕДНИМ УЧЕСНИКОМ

 

Ако је само једно лице стекло статус учесника на јавном надметању, председавајући га позива да прихвати почетну цену подизањем картице. Уколико учесник не прихвати почетну цену подизањем картице, јавно надметање се сматра неуспелим, тј поништава се.

Ако учесник прихвати почетну цену, председавајући га пита да ли је увећава за први лицитациони корак, на шта се учесник изјашњава подизањем лицитационе картице.

Уколико учесник прихвати почетну цену и увећа је за први лицитациони корак

подизањем картице, јавно надметање се сматра успелим.

Уколико учесник прихвати почетну цену а не прихвати увећање за први лицитациони корак, јавно надметање се сматра неуспелим, тј. поништава се.

Понуђач (учесник) не може сам себи повећавати цену.

 

 

9. ЈАВНО НАДМЕТАЊЕ СА ВИШЕ УЧЕСНИКА

 

Ако је више од једног лица стекло статус учесника у поступку јавног надметања, председавајући оглашава почетну цену и позива учеснике да прихвате почетну цену подизањем картица. Уколико нико од учесника не прихвати почетну цену подизањем картица, јавно надметање се сматра неуспелим, тј. поништава се.

Уколико учесници прихвате почетну цену, председавајући пита учеснике јавног надметања ко нуди цену увећану за први лицитациони корак, на шта се учесници изјашњавају подизањем лицитационе картице.

Свако наредно увећање цене је дефинисано лицитационим кораком и позивањем председавајућег да учесници истакну понуду подизањем картице.

Утврђивање нове цене понавља се све док има понуђача, односно све док учесници истичу понуде на поново утврђену цену (председавајући пита ко нуди цену увећану за један корак).

Ако после другог позива председавајућег није истакнута понуда на последње утврђену цену, председавајући упућује учесницима последњи позив за истицање понуде. Ако ни после трећег позива није истакнута понуда, председавајући означава завршетак јавног надметања, а најповољнијим понуђачем проглашава учесника који је први понудио највишу цену.

 

10. ОДРЖАВАЊЕ РЕДА

 

Председавајући Комисије је задужен да предузима мере у циљу одвијања несметаног тока јавног надметања.

Председавајући упозорава учеснике надметања и сва присутна заинтересована лица о мерама које ће употребити, у случају да учине ометање  тока јавног надметања.

У случају ометања тока јавног надметања, председавајући прво јавно опомиње учеснике јавног надметања и упозорава на следећу меру коју ће предузети ако се исто настави.

Ако учесник или друга присутна лица и поред опомене, наставе да ометају ток јавног надметања, председавајући им изриче меру удаљења са јавног надметања.

Мера се извршава добровољно или је извршавају лица овлашћена и задужена за одржавање реда и дисциплине (Служба обезбеђења) на месту одржавања јавног надметања.

Учесник својим понашањем омета ток јавног надметања када:

  • истиче понуде супротно правилима јавног надметања,
  • омета рад Комисије на било који начин,
  • омета друге учеснике у току јавног надметања.

Учесник јавног надметања коме је изречена мера удаљења, може уложити усмено приговор на записник.

Приговор не одлаже јавно надметање, а о основаности приговора одлучује Комисија, непосредно по његовом улагању. Одлука комисије је коначна.

 

 

11. ЗАПИСНИК

 

О почетку, току и завршетку јавног надметања  саставља се Записник о јавном надметању  који садржи:

  • Име и презиме председника, заменика председника и свих чланова Комисије и записничара,
  • Место, датум и време почетка јавног надметања,
  • Предмет јавног надметања
  • Почетну цену,
  • Списак учесника јавног надметања – понуђача,
  • Износ најповољније понуде и подаци о најповољнијем понуђачу,
  • Две последње истакнуте понуде ако их је било,
  • Изречене мере према учесницима и присутним лицима,
  • Приговоре и примедбе учесника,
  • Одлуке о приговорима,
  • Остале податке од значаја за рад Комисије,
  • Датум и време завршетка јавног надметања.

Чланови комисије, најповољнији понуђач или његов овлашћени заступник и учесници  јавног надметања  потписују записник.

Записник се саставља у три истоветна примерка, од којих два задржава Комисија, а један се одмах предаје најповољнијем понуђачу.

 

12. РЕШЕЊЕ О ЗАУЗЕЋУ ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ

 

Закупац јавне површине (лице које понуди највишу цену закупа – заузећа јавне површине за продају) који не потпише записник, или одбије да прими решење о заузећу јавне површине за продају, губи својство закупца и право да учествује на будућим јавним надметањима.

Ако закупац не потпише записник или не изврши плаћање у складу са условима из Решења о заузећу јавне површине, а било је других истакнутих понуда, Решење о заузећу јавне површине закључује се са учесником који је истакао другу највишу понуду по цени коју је тај учесник понудио у поступку јавног надметања.

 

Уколико ни тај учесник не потпише записник, или одбије да прими Решење о заузећу јавне површине, или не изврши плаћање у предвиђеном року одређеном Решењем о заузећу јавне површине и он губи својство закупца и право на да учествује на будућим јавним надметањима.

Ако проглашени закупац не потпише записник, или одбије да прими решење о заузећу јавне површине за продају, а није било других истакнутих понуда, јавно надметање се проглашава неуспелим.

Ако учесник који је истакао другу највишу понуду одбије да прими решење о заузећу јавне површине за продају, јавно надметање се проглашава неуспелим.

Општина Сремски Карловци може одлучити да откаже јавно надметање.

Учесници немају право на било какав повраћај трошкова које су имали током припреме и учествовања у пoступку јавног надметања, па ни у случају поништења или промене поступка јавног надметања.

 

 

13. КОНТАКТИ

 

Све захтеве за додатне информације упутити на е-маил адресу: zivorad.milanovic1@gmail.com. Контакт особа: Живорад Милановић, тел. 021/685-3033 064/824-9026 сваког радног дана у времену од 10.00 до 14.00 сати.

Ова правила о поступку спровођења јавног надметања  за заузеће јавне површине за продају производа домаће радиности, старих и уметничких заната и прехрамбених производа у пешачкој зони на Тргу Бранка Радичевића у Сремским Карловцима биће објављена на сајту: Општине Сремски Карловци (www.sremski-karlovci.org.rs) и на огласној табли Општине Сремски Карловци где ће се одржати јавно надметање.

 

 

 

 

 

ПРЕДСЕДНИК КОМИСИЈЕ

Живорад Милановић с.р.

 

Претходни текстОБАВЕШТЕЊЕ ОПШТИНСКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ
Следећи текстРоковник за вршење изборних радњи у поступку спровођења избора за одборнике Скупштине општине Сремски Карловци, расписаних за 21. јун 2020.