Konstitutivna sednica Skupštine opštine Sremski Karlovci, na kojoj su verifikovani mandati novoizabranih odbornika, te izabrani predsednik lokalnog parlamenta i njegov zamenik, kao i skupštinski sekretar, održana je danas u Sremskim Karlovcima.

Za predsednika Skupštine opštine u narednom četvorogodišnjem mandatu izabran je član Srpske napredne stranke Boban Petković (1970), zaposlen u novosadskom JKP „Čistoća” na mestu koordinatora održavanja vozila i infrastrukture preduzeća. On je bio jedini kandidat za tu funkciju, a  i jedan je od četvoro odbornika koji su i u prethodnom mandatu iz naprednjačkih redova sedeli u skupštinskim klupama.

Boban Petković

Funkciju zamenika predsednika Skupštine opštine u novom sazivu obavljaće diplomirani istoričar Stefan Dimitrije Dimić (1991) zaposlen u Fondaciji „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021”. Dimić je kadar Socijalističke partije Srbije i ovo mu je prvi odbornički mandat lokalnom parlamentu, kao i funkcija.

Dužnost sekretara Skupštine opštine odbornici su poverili drugi put zaredom pravnici Veri Stevanović Nikolić. Njoj je to četvrti put da obavlja posao sekretara Skupštine opštine. Prvi put je na tu funkciju postavljena 2004. godine.

Današnjoj konstitutivnoj sednici prisustvovalo je 23 od ukupno 25 odnornika. Do izbora predsednika parlamenta sednici je predsedavala Gospa Gostić kao najstariji odbornik.

Odbornici Srpske radikalne stranke bojkotovali su izbor skupštinskih funkcionera, a glasanje za zamenika predsednika lokalnog parlamenta iz redova socijalista šef njihove odborničke grupe u prethodnom sazivu Dragan Trišić prokometarisao je kao jasan znak formalizacije koalicije između SPS-a i SNS-a.

Na lokanim izborima 21. juna Srpska napredna stranka osvojila je najviše glasova, 2.002 što joj je obezbedilo 14 mesta u skupštinskim klupama. Koalicija SPS-a i Jednistvene Srbije osvojila je tri odbornička mesta, kao i radikali i Grupi građana „Karlovačka lista”. Po jedno mesto pripalo je Vojvođanskom frontu i Pokretu obnove Kraljevine Srbije.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Zorica Milosvljević i Đorđe Radivojević