Александар Стојкечић председник општине Сремски Карловци

2162

Професор историје Александар Стојкечић (1984), члан Српске напредне странке, нови је председник општине Сремски Карловци. Он је на данашњој, другој у новом сазиву, седници Скупштине општине изабран већином гласова за првог човека Сремских Карловаца. Гласање су, како су и најавили на конститутивној седници, бојкотовали одборници Српске радикалне странке, а један одборник је био против Стојекчићевог избора.

Александар Стојкечић

Одборници су у пакету гласали и за заменика председника општине и чланове Општинског већа. Функцију заменика председника општине обављаће студенткиња Вишња Плавшић, док су у Општинско веће изабрани: правник Богдан Савић (за комуналне делатности, саобраћај, грађевинско земљиште и јавну својину), инжењер пољопривреде Ђорђе Миљевић (за културу и образовање), васпитачица Сунчица  Милиновић (за туризам и инвестиције), економиста Ђурђица Шнур (за привреду и финансије) и дипломирани менаџер Живана Живановић (за спорт, омладину и социјалну политику). Богдан Савић и у претходном мандату био је члан Општинског већа.


Одборничка група СНС већа за два одборника

Небојша Тошевић и Радмила Митровић из Зелене странке Србије приступили су данас одборничкој групи СНС „Александар Вучић за нашу децу.“

Они ће у наредном периоду наступати као одборници Зелене странке Србије у саставу одборничке групе СНС.


Обраћајући се одборницима, новизабрани председник општине Александар Стојкечић је нагласио да указану част да води Сремске Карловце не види само као привилегију, већ изнад свега, доживљава  и прихвата као одговорност и обавезу да заједно са одборницима и суграђанима ради на напретку места.

Сремски Карловци нису један обичан српски град – рекао је Стојкечић. –  То је  место од националнаног значаја. Као средиште Карловачке митрополије, црквени поглавари и градски оци током 18. и 19. века у оквирима Аустријског царства и западне цивилизације развијали су их  тако да на афирмативан начин кроз духовно, културно, уметничко и образовно стваралаштво у најбољем светлу прикажу српску традицију, културу и идентитет.Зато је лако одабрати пут нашег даљег развоја, а то је богато културно-историјско наслеђе које треба да реафирмишемо, поносно га извадимо из музејских и галеријских деопоа, обновимо сећање на великане наше прошлости и славне догађаје и све то ставимо у центар развоја туризма и угоститељства. То је наше добро које уз правилно управљање, ревност и предузетнички дух треба да донесе просперитет нашем месту, али да буде и инспирација за нове ствараоце.

По Стојкечићевом мишљењу, Сремски Карловци би као један од стубова српске културе и слободарске државотворне традиције, требало да буду окосница очувања националног идентитета уз истовремено упознавање  партнера са запада и истока са највећим дометима и вредностима нашег културног стваралаштва, а учешће у пројекту Европске престонице културе сматра приликом  за уређење центра места, и представљање  наслеђа, знаменитих личности и догађаја државама Европске уније.

Као циљеве у раду нове гарнитуре на власти навео је унапређење путне и комуналне инфраструктуре, побољшање рада комунлане службе, проширење зелених површина. Напоменуо је да ће посебна пажња бити посвећена предузетништву и унапређењу  радне зоне Просјанице,а  да пољопривредници могу да рачунају на посетепено уређење атарских путева и подршку за подизање производње, нарочито за виноградарство и воћарство. Најавио је додатне подстицајне мере за треће и четврто дете, улагања у изградњу дечјих и спортских игралишта, пружање више шанси за младе.


Наташа Свирчев в.д. начелник Општинске управе

По завршетку скупштинске седнице данас је новоизабрано Општинско веће заседало и донело решење о престанку дужности начелника Општинске управе Стефану Стевићу због избора за одборника у локалном парламенту. Стевићу је дужност начелника престала 21. августа потврђивањем одборничког мандата.

Веће је за вршиоца дужности начелника до јавног конкурса, који мора да се спроведе у року од три месеца, поставило правницу из Одељења за друштвене делатности Наташу Свирчев.


Скупштина је данас разрешила доскорашњу општинску изборну комисију и именовала нову, те изабрала нову Административномандатну комисију. Констатована је оставка Стевана Стевановића (СНС) на место одборника и донето решење о престанку одборничких мандата Стојкечића и Плавшићеве због њиховог избора на кључне функције у општини.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Претходни текстПодела дезинфекционог средства
Следећи текстЈАВНИ ПОЗИВ за избор корисника за доделу помоћи за решавање стамбених потреба интерно расељених лица док су у расељеништву кроз набавку 3 /три/ пакета грађевинског материјала за побољшање услова становања на територији општине Сремски Карловци