Profesor istorije Aleksandar Stojkečić (1984), član Srpske napredne stranke, novi je predsednik opštine Sremski Karlovci. On je na današnjoj, drugoj u novom sazivu, sednici Skupštine opštine izabran većinom glasova za prvog čoveka Sremskih Karlovaca. Glasanje su, kako su i najavili na konstitutivnoj sednici, bojkotovali odbornici Srpske radikalne stranke, a jedan odbornik je bio protiv Stojekčićevog izbora.

Aleksandar Stojkečić

Odbornici su u paketu glasali i za zamenika predsednika opštine i članove Opštinskog veća. Funkciju zamenika predsednika opštine obavljaće studentkinja Višnja Plavšić, dok su u Opštinsko veće izabrani: pravnik Bogdan Savić (za komunalne delatnosti, saobraćaj, građevinsko zemljište i javnu svojinu), inženjer poljoprivrede Đorđe Miljević (za kulturu i obrazovanje), vaspitačica Sunčica  Milinović (za turizam i investicije), ekonomista Đurđica Šnur (za privredu i finansije) i diplomirani menadžer Živana Živanović (za sport, omladinu i socijalnu politiku). Bogdan Savić i u prethodnom mandatu bio je član Opštinskog veća.


Odbornička grupa SNS veća za dva odbornika

Nebojša Tošević i Radmila Mitrović iz Zelene stranke Srbije pristupili su danas odborničkoj grupi SNS „Aleksandar Vučić za našu decu.“

Oni će u narednom periodu nastupati kao odbornici Zelene stranke Srbije u sastavu odborničke grupe SNS.


Obraćajući se odbornicima, novizabrani predsednik opštine Aleksandar Stojkečić je naglasio da ukazanu čast da vodi Sremske Karlovce ne vidi samo kao privilegiju, već iznad svega, doživljava  i prihvata kao odgovornost i obavezu da zajedno sa odbornicima i sugrađanima radi na napretku mesta.

Sremski Karlovci nisu jedan običan srpski grad – rekao je Stojkečić. –  To je  mesto od nacionalnanog značaja. Kao središte Karlovačke mitropolije, crkveni poglavari i gradski oci tokom 18. i 19. veka u okvirima Austrijskog carstva i zapadne civilizacije razvijali su ih  tako da na afirmativan način kroz duhovno, kulturno, umetničko i obrazovno stvaralaštvo u najboljem svetlu prikažu srpsku tradiciju, kulturu i identitet.Zato je lako odabrati put našeg daljeg razvoja, a to je bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje treba da reafirmišemo, ponosno ga izvadimo iz muzejskih i galerijskih deopoa, obnovimo sećanje na velikane naše prošlosti i slavne događaje i sve to stavimo u centar razvoja turizma i ugostiteljstva. To je naše dobro koje uz pravilno upravljanje, revnost i preduzetnički duh treba da donese prosperitet našem mestu, ali da bude i inspiracija za nove stvaraoce.

Po Stojkečićevom mišljenju, Sremski Karlovci bi kao jedan od stubova srpske kulture i slobodarske državotvorne tradicije, trebalo da budu okosnica očuvanja nacionalnog identiteta uz istovremeno upoznavanje  partnera sa zapada i istoka sa najvećim dometima i vrednostima našeg kulturnog stvaralaštva, a učešće u projektu Evropske prestonice kulture smatra prilikom  za uređenje centra mesta, i predstavljanje  nasleđa, znamenitih ličnosti i događaja državama Evropske unije.

Kao ciljeve u radu nove garniture na vlasti naveo je unapređenje putne i komunalne infrastrukture, poboljšanje rada komunlane službe, proširenje zelenih površina. Napomenuo je da će posebna pažnja biti posvećena preduzetništvu i unapređenju  radne zone Prosjanice,a  da poljoprivrednici mogu da računaju na posetepeno uređenje atarskih puteva i podršku za podizanje proizvodnje, naročito za vinogradarstvo i voćarstvo. Najavio je dodatne podsticajne mere za treće i četvrto dete, ulaganja u izgradnju dečjih i sportskih igrališta, pružanje više šansi za mlade.


Nataša Svirčev v.d. načelnik Opštinske uprave

Po završetku skupštinske sednice danas je novoizabrano Opštinsko veće zasedalo i donelo rešenje o prestanku dužnosti načelnika Opštinske uprave Stefanu Steviću zbog izbora za odbornika u lokalnom parlamentu. Steviću je dužnost načelnika prestala 21. avgusta potvrđivanjem odborničkog mandata.

Veće je za vršioca dužnosti načelnika do javnog konkursa, koji mora da se sprovede u roku od tri meseca, postavilo pravnicu iz Odeljenja za društvene delatnosti Natašu Svirčev.


Skupština je danas razrešila doskorašnju opštinsku izbornu komisiju i imenovala novu, te izabrala novu Administrativnomandatnu komisiju. Konstatovana je ostavka Stevana Stevanovića (SNS) na mesto odbornika i doneto rešenje o prestanku odborničkih mandata Stojkečića i Plavšićeve zbog njihovog izbora na ključne funkcije u opštini.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević