U jeku čitaoničkog pokreta koji je, u HIH veku, zahvatio evropski kontinent, među prvima u srpskom narodu, Novi Sad je dobio čitaonicu, na čijim je temeljima, posle Drugog svetskog rata, nastavila svoj rad sadašnja Gradska biblioteka. Osnivački skup, na kojem je izabrana prva uprava, održan je 23. septembra 1845. godina u prostorijama nekadašnje Grčke škole. Ova ustanova odigrala je važnu ulogu u buđenju i očuvanju nacionalne svesti Srba u gradu koji će, u narodnim decenijama, zbog svog kulturnog značaja, poneti naziv Srpska Atina.

Juče je Gradska Biblioteka, na svečanoj akademiji održanoj na novosadskom Trgu republike, prosliva značajan jubilej – 175 godina postojanja i rada. Tom prilikom, okupljenima su se obratili dugogodišnji direktor ove ustanove Dragan Kojić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović. Ove godine, po prvi put, uručene su i Povelje za životno delo, ustanovljene kako bi se odalo priznanje onima koji su ceo svoj život posvetili knjizi: profesorki beogradskog Filološkog fakulteta dr Desanki Stamatović, književniku i akademiku SANU Miru Vuksanoviću i bibliotekaru Matice srpske i bibliologu Lazi Čurčiću.

Gradska biblioteka danas u svom sastavu ima više ogranaka, koji lepotu književnosti šire kako u samom Novom Sadu tako i u okolnim mestima. U Sremskim Karlovcima uspešno radi, kao važno središte pisane reči, ogranak „Branko Radičević“, čiji knjižni fond broji preko 25 hiljada knjiga. Zato su jučerašnji jubilej svojim prisustvom uveličali predstavnici Opštine Sremski Karlovci, predvođeni predsednikom Aleksandrom Sašom Stojkečićem. Uz njega, na ovom prigodnom skupu u Novom Sadu, bili su još i v. d. načelnika karlovačke Opštinske uprave Nataša Svirčev, član Veća zadužen za kulturu i obrazovanje Đorđe Miljević i rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Nada Ostojić Agbaba.

Prethodni tekstZavršava se pristupni put za izbegličke stanove koji su izgrađeni u Čeratskoj ulici
Sledeći tekstPrvi prijem Karlovčana kod novog predsednika Opštine