Centar za kulturu, edukaciju i medije „Akademac“ iz Sremskih Karlovaca ogranizovao je u nedelju 27. septembra 2020, na Svetski dan turizma, naučno-stručnu konferenciju „Uticaj tradicionalnih i digitalnih medija na promociju i održivi razvoj kulturne baštine“ u Svečanoj sali karlovačkog Magistrata.

Na skupu su predstavljeni naučni radovi više autora, koji su se bavili uzajamnim odnosima turizma, medija i kulturnog nasleđa i njegovog očuvanja. Dvanaest recenziranih radova uvršteno je, pri tome, u zbornik, koji će, kao vredno materijalno svedočanstvo ovoga događaja, na 180 strana sačuvati istraživanja 22 naučnika iz naše zemlje. Predviđeno je da ova publikacija dobije svoje štampano i digitalno izdanje. Ovo drugo moguće je već sada preuzeti sa zvanične internet stranice udruženja (akademac.edu.rs).

Neophodnu podršku „Akademcu“ pružili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Sremski Karlovci.

Na samom početku konferencije okupljenima se obratio predsednik Opštine Aleksandar Saša Stojkečić, istakavši koliko je ova tema važna za Sremske Karlovce, kao značajnog baštinika srpskog kulturnog nasleđa i nezaobilazne tačke na turističkoj karti Srbije.

Pri kraju izlaganja, on se osvrnuo na trenutno nepovoljno stanje u našem i svetskom turizmu, izazvano pandemijom koronavirusa, polažući nadu da će se „kada konačno ova pošast nestane, kada ljudi odahnu i nastave normalan život, čovečanstvo (…), zasigurno, vratiti putovanjima“.