Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad dr Bogdan Živanović je naglasio da će punkt raditi od 19 do 7 sati radnim danima, a vikendom 24 časa i moći će da pruži odgovarajuću hitnu medicinsku pomoć celokunom stanovništvu, bez razlike koliko godina imaju.

– Kao neko ko živi u Sremskim Karlovcima moram da kažem da osećam veliko zadovoljstvo što su se napokon stekli uslovi da se noćna ambulanta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć otvori u Sremskim Karlovcima – kazao je dr Živanović. – To je od ne malog značaja i za građane Karlovaca, ali i sam Zavod. Do sada je za Karlovce bila zadužena urgentna ekipa iz Petrovaradina koja će i dalje biti na usluzi životno ugroženim pacijentima. Lekari koji će ovde dežurati obučeni su za rad i sa decom i s odraslima. Put koji su naši sugrađani imali za Novi Sad, skratiti maksimalno što se hitne medicinske pomoći tiče. Opština je finasirala preuređenje ovog prostora, a Zavod za hitnu medicinsku pomoć i AP Vojvodina snosili su troškove opremanja. Punkt je opskrbljen EKG aparatom, defibrilatorom i svim onim što je neophodno da bi se pružila hitna pomoć.

Kako je dr Živanović napomeno, za početak će u karlovačkom punktu Hitne pomoći raditi lekar i tehničar u smeni od 12 sati . Oni će imati putničko vozilo na raspolaganju i po potrebi će izalaziti na teren kod pacijenata koji su teško pokretni ili u potpunosti nepokretni. Za zbrinjavane životno ugoženih pacijenata i dalje je nadležna urgnentna ekipa iz Petrovaradina.

– U toku je postupak uvođenja direktne telefonske linije, a dok to ne bude završeno, sugrađani treba da pozovu 194, koja će obaveštavati ekipu u Karlovcima – rekao je Živanović i dodao da je rad noćne službe osmišljen tako da pacijenti dolaze u punkt u slučaju potrebe. – lane je Zavod za hitnu medicinsku pomoć na teritoriji opštine Sremski Karlovci imao oko 1.500 urgentnih intervencija, dok je blizu 500 usluga Karlovčanima pruženo u samom Zavodu u Novom Sadu. Oko pet stotina intervencija smo imali kod dece. Sve u svemu, blizu 2.500 pruženih intervencija Karlovčanima u toku godine jedan je od razloga za otvaranje punkta.

Dok traje pandemija, sumnjivi na kovid 19 pacijenti će biti raspoređivani u takozvanu crvenu, a ostali u zelenu zonu prilikom prijema.

Novootvoreni punkt Hitne pomoći u Sremskim Karlovcima nalazi se u delu ambulante u kom je pre adaptacije celokupnog objekta 2012. bila pedijatrija. Od 2012. do 2014. godine na zgradi su izvedeni radovi u vrednosti 24 miliona dinara, a finansirala ih je Uprava za kapitalna ulaganja. U preuređenje prostora za potrebe rada Hitne pomoći, karlovačka opština je uložila više od 3,5 miliona dinara 2018. godine.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstObaveštenje – razgovori građana sa predsednikom
Sledeći tekstRani javni uvid u Materijal za izradu Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine od 2021. do 2035. godine održaće se u trajanju od 15 dana, od 01.12.2020. do 15.12.2020. godine