Danas je, u zgradi karlovačkog Magistrata, održana prva sednica Saveta za migracije Opštine Sremski Karlovci, kojom je, kao predsednik Saveta, rukovodio predsednik Opštine Aleksandar Saša Stojkečić.

Prethodne decenije stavile su – najviše zbog ratnih sukoba koji su zadesili nekadašnju Jugoslaviju – naše društvo pred stalni izazov migracija stanovništva. U zadnje vreme, nažalost, tome snažno doprinose i dugotrajni okršaji na prostoru Bliskog Istoka.

Radi efikasnijeg rešavanja ovog pitanja na lokalnom nivou, Opštinsko veće se, na sednici održanoj 19. oktobra 2020. godine, saglasilo s obrazovanjem Saveta za migracije Opštine Sremski Karlovci. Prema 12. članu republičkog Zakona o upravljanju migracijama, sve jedinice lokalne samouprave dužne su da imaju ovakvo telo, koje obavlja savetodavne poslove u vezi s pitanjem izbeglih i raseljenih lica.

Savetu je, ovim Rešenjem, u zadatak stavljeno da predlaže mere, programe i planove aktivnosti radi upravljanja migracijama, zbrinjavanja i poboljšanja položaja izbeglica, rešavanja njihovog stambenog pitanja i unapređenja uslova njihovog života.

Današnjoj sednici, pored predsednika Opštine, prisustvovali su još: članica Opštinskog veća za sport, omladinu i socijalnu politiku Živana Živanović, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Nada Ostojić Agbaba, zamenik komandira Policijske stanice Sremski Karlovci Branko Dragutinović, Olgica Milišić iz Patronažne službe Doma zdravlja i Stanko Gaić iz Osnovne škole „23. oktobar“.

Na početku sednice, članovi su upoznati sa zadacima Saveta za migracije i dugogodišnjim radom na rešavanju ovoga problema na teritoriji Opštine Sremski Karlovci, koja se, još davne 1991, u vreme raspada nekadašnje države, suočila s prilivom velikog broja izbeglih i raseljenih lica s ratom zahvaćenih područja.

Savet je, potom, jednoglasno usvojio Zaključak o obrazovanju radne grupe za izradu dva lokalna akciona plana, koji bi se, na teritoriji Opštine Sremski Karlovci, primenjivali od 2022. do 2027. godine. Oni bi se odnosili na unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica i ostalih migranata, i položaj Roma i Romkinja. Radnu grupu će, ako ovaj Zaključak prihvati Opštinsko veće, sačinjavati: Živana Živanović, Nada Ostojić Agbaba, Olga Trifković Tucakov i Stefan Gnip.

S.M.

Prethodni tekstPomoć za socijalno ugrožene porodice
Sledeći tekstŠesnaest izbegličkih porodica dobilo ključeve stanova