Kako bi se na deponijama sprečilo gomilanje plastičnih kesa, u cilju zaštite životne sredine, od 1. januara ove godine, na teritoriji Opštine Sremski Karlovci, počela je primena Odluke o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje i usluga, koju je još 27. decembra 2019. usvojila Skupština Opštine. Njene odredbe odnose se na: upotrebu kesa u prodajnim objektima, materijale od kojih su one proizvedene i obaveze koje trgovaci imaju u vezi s ovim pitanjem.

Lagane plastične kese (do 50 mikrona), nekada široko rasprostranjene u savremenom potrošačkom društvu, ovom Odlukom, na području Sremskih Karlovaca, ustupaju mesto drugim vrstama vreća za pakovanje kupljene robe. Tako će ubuduće, u svim maloprodajnim i veleprodajnim objektima, kao i na pijaci, trgovci potrošačima morati da ponude isključivo papirne kese, torbe za višekratnu upotrebu ili, pak, biorazgradive plastične kese (preko 50 mikrona).

Za kršenje ovih odrebi – kako stoji u Odluci – predviđene su kazne od 150 000 dinara za pravno lice, 25 000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i 75 000 dinara za preduzetnika.

Odluka o uslovima korišćenja kesa objavljena je u karlovačkom Službenom listu br. 76/2019. Zajedno s njom, u vidu priloga, nalazi se Program mera prevencije stvaranja otpada od plastičnih kesa, s planom za njegovo sprovođenje. Ovaj broj Službenog lista, kao i ostale, moguće je pronaći, u elektronskoj formi, na zvaničnom sajtu Opštine Sremski Karlovci.

S. M.

Prethodni tekstPodeljeni besplatni badnjaci građanima
Sledeći tekstPredsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u Sremskim Karlovcima