Potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa USAID-om danas je još 12 lokalnih samouprava u Srbiji postalo deo Projekta za odgovornu vlast, koji se sprovodi već tri godine i koji pruža podršku jedinicama lokalne samouprave kako bi povećale transparentnost i učešće javnosti u donošenju odluka, ali i u borbi protiv korupcije i unapređenju finansijskih kontrola i javnih usluga.

Memorandum o saradnji potpisale su opštine Varvarin, Čajetina, Krupanj, Priboj, Inđija, Ljubovija, Bela Palanka, Šid, Veliko Gradište, Požega, Sremski Karlovci i Mionica, tako da sada ukupno 25 lokalnih samouprava u Srbiji sarađuje sa USAID-om kroz Projekat za odgovornu vlast.

„Izuzetno mi je drago što se broj gradova i opština u Srbiji koji se u svom radu pridržavaju principa dobre uprave iz godine u godinu povećava. Verujem da će povećanje transparentnosti i veće učešće javnosti u donošenju odluka na lokalnom nivou doprineti borbi protiv korupcije, ali i povećanju poverenja građana u institucije“, poručila je Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave na online događaju kojim je obeleženo potpisivanje Memoranduma.

Ona je dodala da opštine i gradovi u resornom ministarstvu imaju pouzdanog saveznika i partnera i zahvalila USAID-u na podršci, ali i predstavnicima lokalnih samouprava koji su pokazali da su spremni da se menjaju, unapređuju znanje i rad čime doprinose sveukupnim naporima da Srbiju učinimo boljim mestom za život.

Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a za Srbiju izjavio je da čvrsto veruje da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije i obezbeđivanju odgovornog upravljanja. On je izrazio zadovoljstvo što su u tom domenu postignuti značajni rezultati tokom poslednje tri godine, koliko USAID sarađuje sa lokalnim samoupravama, kao i da će se ta iskustva podeliti sa novim partnerima.

izvor: MDULS

Prethodni tekstObaveštenje o seči rastinja u zaštitnom pojasu dalekovoda
Sledeći tekstIna Maglovski i Srđan Popović najbolji sportisti