За сређивање фасаде куће оснивача Карловачке гимназије и куће у којој је живео Вук Караџић 32,5 милиона динара

747

Општина Сремски Карловци почиње уређење историјског језгра града. Потписани су први уговори с Покрајинским секретаријатом за културу о преносу 32,5 милиона динара за уређење две зграде у центру. На рачун општине пребачено је 14 милиона за санацију и конзервацију фасаде куће породице Симеоновић Чокић на Тргу Бранка Радичевића 3, у којој су боравили Вук Стефановић Караџић, Светозар Милетић, Јован Јовановић Змај, Урош Предић и друге значајне личности српске историје, као и 18,5 милиона за санацију крова и фасаде куће Димитрија Анастасијевића Сабова, једног од оснивача Карловачке гимназије, у Митрополита Стратмимировића 18.

Уговоре су потписали покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић и председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић.

– Градско језгро Сремских Карловаца представља једну од најзначајнијих културно-историјских целина у Србији. Сремски Карловци су духовни и културни центар Србије. Четири века били су срце српског војводства. Место где је обновљена култура и баштина из далеке прошлости српског краљевства. Карловци су постали и задуго били средиште Српске православне цркве и образовни центар. Овде су школе учили знаменити људи, од Вука Стефановића Караџића до Бранка Радичевића. Овде, код нас је записана истина о личностима и догађајима који су обликовали и стварали историју Србије и Европе. Наша је дужност да сачувамо историјско наслеђе српског народа. Сремски Карловци су мала општина, и велики инвестиоциони захвати нису могући без подршке Покрајинске владе. Ове две фасаде су само почетак. У наредном периоду очекују нас нови уговори – рекао је председник општине Сремски Карловци Александар Стојкечић поводом потписивања уговора о преносу 32,5 милиона динара.

Ускоро ће бити покренути поступци јавних набавки за избор извођача. А у склопу уређења центра Сремских Карловаца планирано је да се уреди 20 објеката.

Због свог културно-историјског значаја Сремски Карловци су део пројекта „Нови Сад Европска престоница културе.“

 

Сремски Карловци, 5. април 2021. године

Претходни текстПосади Свој Хлад Подела бесплатних садница грађанима Сремских Карловаца
Следећи текстСремски Карловци обележавају 8. април Светски дан Рома