Opština Sremski Karlovci počinje uređenje istorijskog jezgra grada. Potpisani su prvi ugovori s Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu o prenosu 32,5 miliona dinara za uređenje dve zgrade u centru. Na račun opštine prebačeno je 14 miliona za sanaciju i konzervaciju fasade kuće porodice Simeonović Čokić na Trgu Branka Radičevića 3, u kojoj su boravili Vuk Stefanović Karadžić, Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Uroš Predić i druge značajne ličnosti srpske istorije, kao i 18,5 miliona za sanaciju krova i fasade kuće Dimitrija Anastasijevića Sabova, jednog od osnivača Karlovačke gimnazije, u Mitropolita Stratmimirovića 18.

Ugovore su potpisali pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević i predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić.

– Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca predstavlja jednu od najznačajnijih kulturno-istorijskih celina u Srbiji. Sremski Karlovci su duhovni i kulturni centar Srbije. Četiri veka bili su srce srpskog vojvodstva. Mesto gde je obnovljena kultura i baština iz daleke prošlosti srpskog kraljevstva. Karlovci su postali i zadugo bili središte Srpske pravoslavne crkve i obrazovni centar. Ovde su škole učili znameniti ljudi, od Vuka Stefanovića Karadžića do Branka Radičevića. Ovde, kod nas je zapisana istina o ličnostima i događajima koji su oblikovali i stvarali istoriju Srbije i Evrope. Naša je dužnost da sačuvamo istorijsko nasleđe srpskog naroda. Sremski Karlovci su mala opština, i veliki investiocioni zahvati nisu mogući bez podrške Pokrajinske vlade. Ove dve fasade su samo početak. U narednom periodu očekuju nas novi ugovori – rekao je predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić povodom potpisivanja ugovora o prenosu 32,5 miliona dinara.

Uskoro će biti pokrenuti postupci javnih nabavki za izbor izvođača. A u sklopu uređenja centra Sremskih Karlovaca planirano je da se uredi 20 objekata.

Zbog svog kulturno-istorijskog značaja Sremski Karlovci su deo projekta „Novi Sad Evropska prestonica kulture.“

 

Sremski Karlovci, 5. april 2021. godine

Prethodni tekstPosadi Svoj Hlad Podela besplatnih sadnica građanima Sremskih Karlovaca
Sledeći tekstSremski Karlovci obeležavaju 8. april Svetski dan Roma