Opština Sremski Karlovci počinje uređenje istorijskog jezgra grada. Potpisani su prvi ugovori s Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu o prenosu 32,5 miliona dinara za uređenje dve zgrade u centru. Na račun opštine prebačeno je 14 miliona za sanaciju i konzervaciju fasade kuće porodice Simeonović Čokić na Trgu Branka Radičevića 3, u kojoj su boravili Vuk Stefanović Karadžić, Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Uroš Predić i druge značajne ličnosti srpske istorije, kao i 18,5 miliona za sanaciju krova i fasade kuće Dimitrija Anastasijevića Sabova, jednog od osnivača Karlovačke gimnazije, u Mitropolita Stratmimirovića 18.

Ugovore su potpisali pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević i predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić.

– Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca predstavlja jednu od najznačajnijih kulturno-istorijskih celina u Srbiji. Sremski Karlovci su duhovni i kulturni centar Srbije. Četiri veka bili su srce srpskog vojvodstva. Mesto gde je obnovljena kultura i baština iz daleke prošlosti srpskog kraljevstva. Karlovci su postali i zadugo bili središte Srpske pravoslavne crkve i obrazovni centar. Ovde su škole učili znameniti ljudi, od Vuka Stefanovića Karadžića do Branka Radičevića. Ovde, kod nas je zapisana istina o ličnostima i događajima koji su oblikovali i stvarali istoriju Srbije i Evrope. Naša je dužnost da sačuvamo istorijsko nasleđe srpskog naroda. Sremski Karlovci su mala opština, i veliki investiocioni zahvati nisu mogući bez podrške Pokrajinske vlade. Ove dve fasade su samo početak. U narednom periodu očekuju nas novi ugovori – rekao je predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić povodom potpisivanja ugovora o prenosu 32,5 miliona dinara.

Uskoro će biti pokrenuti postupci javnih nabavki za izbor izvođača. A u sklopu uređenja centra Sremskih Karlovaca planirano je da se uredi 20 objekata.

Zbog svog kulturno-istorijskog značaja Sremski Karlovci su deo projekta „Novi Sad Evropska prestonica kulture.“

 

Sremski Karlovci, 5. april 2021. godine