VASKRŠNjA ČESTITKA PREDSEDNIKA OPŠTINE SREMSKI KARLOVCI

Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Njegovom preosveštenstvu episkopu sremskom gospodinu Vasiliju, karlovačkom sveštenstvu i dragim sugrađanima u ime Opštine Sremski Karlovci i svoje lične ime čestitam predstojeći Vaskrs, sa željom da dane praznika proslavimo u mudrosti i pobožnosti, radujući se slavnoj Hristovoj pobedi nad smrću, jer On – kako napisa Sveti apostol Petar – „za grijehe naše postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede Bogu“.

Ljudski je život hod od Vitlejema do Gologote, od rođenja do smrti. Duž tog puta, za nas, neumorne putnike, Hristos je zasadio drvorede mudrosti – zapravo Svoje iskupiteljsko učenje – ne bi li nas svojim gustim krošnjama zaštitili od žarke vreline posrnuća, kaljanja duše i grehovnog pada.

U nevoljama i iskušenjima, svaki čovek proživljava ličnu Golgotu, svoje stradanje i patnju. A kada na vrhuncu muka svesno oprostimo neprijateljima svojim, „jer ne znaju šta čine“, pokazujemo da smo shvatili poruku Sina Božjeg da „razapinjanje na krstu“ nikako, ni za koga od nas, nije kraj puta. Iza toga obavezno sledi vaskrsenje, vraćanje u život. Ono se podjednako odnosi na čoveka, pojedinca, ali i na celo čovečanstvo, koje bi, kroz vaskrsenje duha, morala, pravde, društva…, moralo da dosegne neophodno pročišćenje.

I dok proslavljamo dan pobede nad okovima smrti i propadljivosti, kada je Hristos, ustajanjem iz mrtvih, čovečanstvu darovao večni život, voleo bih da se držimo reči Svetog apostola Pavla: „…budite velikodušni prema svima. Gledajte da niko ne vraća kome zlo za zlo; nego svagda idite za dobrom, i među sobom i prema svima“. Iskreno i čista srca upućujem vam najradosniji pozdrav:

HRISTOS VASKRESE!

 

Predsednik Opštine Sremski Karlovci

Aleksandar Saša Stojkečić


 

Čestitka povodom Uskrsa predsednika Skupštine

Svim pravoslavnim vernicima, najsrdačnije čestitam praznik vaskrsenja, sa željom da praznične dane provedu u radosti i ljubavi sa svojim najmilijima. Praznik vaskrsenja je dan radosti i dan pobede života nad smrću, jer kako kažu sveti pravoslavni oci, svetlo vaskrsenje Hristovo je temelj naše vere, jemstvo naše nade i hrana naše ljubavi.U prazničnim danima u kojima se slavi vaskrsenje Isusovo, naše molitve treba da budu posvećene miru, zdravlju i napretku naših porodica! Kao simbol borbe za veru, spasenje i slogu, Uskrs je praznik kome se radujemo i koji praznujemo, ujedinjeni u naporima da unapredimo život u našoj zajednici.

Poštujući tradiciju i važnost porodice, nadamo se da će i ovaj praznik doneti slogu, ljubav i svaki napredak svim građanima Sremskih Karlovaca.

Hristos voskrese!

Predsednik Skupštine opštine

Boban Petković