Revolucionarna zbivanja 1848. godine zahvatila su više evropskih zemalja, proširivši se i na Habsburšku monarhiju u čijem sastavu je bila i teritorija današnje Vojvodine. U prvim danima revolucionarnog pokreta Srbi su se našli pod istim zastavama sa Mađarima, ustalim protiv austrijske vlasti, verujući da se stvara demokratska Ugarska,  kao zajednica ravnopravnih naroda. Međutim, ubrzo je došlo do razlaza dva naroda.

Suočeni s činjenicom da im Ugarska vlada daje samo građanske slobode, a ne priznaje nacionalna prava, predvodnici srpskog nacionalnog pokreta obreli su se u Sremskim Karlovcima, da bi od mitropolita Josifa Rajačića, koji je nastojao da ih održi u miru i političkoj neutralnosti, iznudili odluku o održavanju velike narodne skupštine na kojoj će narod odlučiti o svojoj političkoj sudbini.

U skladu sa tim, na Majskoj skupštini, održanoj 1/3-13/15. maja 1848. godine, okupljeni predstavnici srpskog naroda proglasili su Srpsku Vojvodinu kao posebnu autonomnu teritoriju koja bi obuhvatila najveći broj Srba naseljenih u južnoj Ugarskoj. Za srpskog vojvodu izabran je graničarski pukovnik Stevan Šupljikac. Karlovačka mitropolija uzdignuta je na rang patrijaršije, a mitropolit karlovački Josif Rajačić proglašen za srpskog patrijarha. Odluke Majske skupštine, oduševljeno prihvaćene od celog srpskog naroda, postali su temelj političke borbe Srba u Austrijskom carstvu.

Povodom 173. godišnjice održavanja Majske skupštine, ispred zgrade karlovačkog Magistrata, u kojoj je tokom 1848/49. bilo sedište Srpske vojvodine, vence su danas položili: predstavnici Skupštine AP Vojvodine – potpredsednik Skupštine Nemanja Zavišić i generalni sekretar Nikola Banjac, zatim predstavnici Opštine Sremski Karlovci – predsednik Aleksandar Saša Stojkečić i predsednik Skupštine opštine Boban Petković, direktor JKP Belilo Radoslav Janković, kao i delegacije Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. iz Beograda i Novog Sada, koje je predvodio Ivan Stratimirović, potpredsednik Gradskog odbora SUPRS Beograda i praunuk vožda Đorđa Stratimirovića.

Pored navedenih, današnjoj svečanosti polaganja venaca prisustvovali su i pomoćnica predsednika Opštine Sremski Karlovci Marina Janković, načelnica Opštinske uprave Nataša Svirčev, članovi predsednikovog Kabineta i direktor Karlovačke gimnazije prof. Branko Stojkov.

Nakon završetka zvanične ceremonije, održan je u zgradi Opštine kraći sastanak svih učesnika, na kojem je bilo reči o znamenitom događaju iz maja 1848. godine, kada je u Sremskim Karlovcima proglašena Srpska vojvodina, kao i o mogućim vidovima buduće saradnje u vezi s obeležavanjem drugih važnih istorijskih datuma, kojima ovaj grad-muzej obiluje, i negovanju sećanja na njih.