Brza pruga Beograd-Budimpešta značajno će doprineti razvoju Sremskih Karlovaca, zaključeno je na današnjem sastanku predsednika opštine Aleksandra Saše Stojkečića i direktora Ruskih državnih železnica Mansurbeka Sultanova. Sastanak je održan povodom intenziviranja radova na izgradnji brze pruge na teritoriji Sremskih Karlovaca.

– Ovo je jedan od najznačajnijih infrastruktinih projekata u Srbiji i najznačajniji projekat u modernoj istoriji Sremskih Karlovaca. Zahvaljujući razvojnoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dobrim odnosnima Rusije i Srbije, Sremski Karlovciv će dobiti savremenu prugu, koja će im omogućiti da drastično unaprede svoj turistički i kulturno-istorijski potencijal. Činjenica da će iz  Beograda do Sremskih Karlovaca moći da se stigne za 20 minuta, a iz Novog Sada za manje od deset minuta, značajno povećava potencijale naše ugostiteljske i turističke privrede. Takođe, do Sremskih Karlovaca, koji predstavljaju jednu od najvrednijih kulturno-istorijsku celina, lako i brzo će moći da dođu i stanovnici Subotice, Bačke Topole ili Vrbasa i upoznaju se s riznicom srpske kulture – rekao je Stojkečić.

On ističe da će građani Sremskih Karlovaca imati veoma velike benefite od brze pruge.

– Mnogi naši sugrđani, koji su morali da putuju zbog posla, na putovanje i čekanje u vozovima gubili su mesece, pa čak i godine svog života. Kad se pruga završi moći će brzo da stignu na posao, ili studije u Beogradu. To će osnažiti i kućni budžet karlovačkih roditelja, jer se zbog brzine putovanja stvara mogućnost da studenti žive u svom gradu i ne izdvajaju novac za iznajmljivanje stanova – rekao je Stojkečić.

Direktor RŽD Mansurbek Sultanov istakao je da je sasvim izvesno da će Ruske železnice završiti gradnju pruge i da se očekuje da prvi vozovi krenu već u decembru.

Ruska kompanija, osim pruge, vijadukta i tunela gradi i pothodnik koji će omogućiti građanima da dođu do obale Dunava. Pothodnik je jedan od 62 pomoćna objekta koji se grade uz brzu prugu. Pešačko-biciklistički pothodink biće dug 75 metara, a širok sedam. A kako najavljuje izvođač, biće završen do 30. jula.

 

Sremski Karlovci, 27. maj 2021. godine