Opština Sremski Karlovci, uz podršku pokrajinskog sekretarijata za kulturu otpočinje izradu virtuelne turističke ture po najznamenitijim lokacijama u Sremskim Karlovcima. Projekat je podržan sa 600.000 dinara, a taj novac biće iskorišćen za izradu internet prezentacije koja će turistima omogućiti da se uvere u lepote i značaj Sremskih Karlovaca. U virtuelnoj prezentaciji biće predstavljene Patrijaršija, Kapela mira,  Karlovačka gimnazija i još mnoge druge materijalne i nematerijalne znamenitosti.

– Neophodno je da idemo u korak sa vremenom i da se prilagođavamo novim tendecijama u svetu umetnosti i turizma. Virtuelna tura biće atraktivna koliko i strancima toliko i mlađoj populaciji koja će se na ovaj način zainteresovati za srpsku istoriju i Sremske Karlovce. Iskoristićemo tehnološki napredak da na najbolji način pomognemo oporavak turizma u našoj opštini, uvereni da će se vakcinacijom svi životni i privredni tokovi vratiti u normalu – rekao je predsednik opštine Aleksandar Saša Stojkečić.

Projekat će biti realizovan do kraja godine, kada se očekuje da prvi „virtuelni“ turisti posete karlovačke znamenitosti.

– Opština Sremski Karlovci imala je ove godine vrlo intezivne projektne aktivnosti. Uz podršku pokrajinske i republičke vlade, obezbedili smo značajna sredstva za realizaciju projekata koji će olakšati funkcionisanje lokalne samouprave i unaprediti život građana Sremskih Karlovaca. A ono što je najvažnije, dobili smo i novi Zakon o Sremskim Karlovcima koji će značajno olakšati unapređenje i očuvanje kulturnog nasleđa i razvoj turizma  – rekao je Stojkečić.

 

Sremski Karlovci, 4. jun 2021. godine