Sremski Karlovci i Vrnjačka Banja uspostaviće saradnju u više oblasti, a pre svega u oblasti obrazovanja i turizma. Inicijalni dogovor o povezivanju postigli su predsednici Skupštine opštine Sremski Karlovci Boban Petković i predsednik SO Vrnjačka Banja Ivan Radović.

– Sremski Karlovci i Vrnjačka Banja imaju dosta međusobnih sličnosti. Najpre su turistička mesta sa istim brojem stanovnika i sličnom tradicijom. Obe skupštine imaju po dvadeset pet odbornika a, postoji i obostrana želja o zajedničkom predstavljanju na sajmovima i kongresima. Prve korake započeće turističke organizacije, a potom će se saradnja razviti i u oblastima zdravstva, školstva, turizma i marketinškom predstavljanju. – rekao je predsednik SO Sremski Karlovci Boban Petković.

Vrnjačka Banja ima veliko i bogato iskustvo u razvijanju turizma, privlačenju investicija i realizciji projekta. A prema rečima predsednika SO Vrnjačka Banja Ivana Radovića, Sremske Karlovce i Vrnjačku Banju povezuje istorija.

– Poslednja habzburška vladarka, Marija Terezija dodelila je status slobodnog grada Sremskim Karlovcima, a tokom istorije kraljevske porodice Obrenović i Karađorđević su imale veliki uticaj na razvoj Vrnjačke Banje. Poznati po čuvenoj karlovačkoj Gimnaziji, gospodin Petković je iskazao veliko interesovanje za razmenu iskustva sa Ugostiteljsko turističkom školom i Fakultetom za turizam i hotelijerstvo – naglasio je Radović.