Zgrada Seminara (Bogoslovski internat) u Sremskim Karlovcima dobiće novi krov. Ugovor o izvođenju radova potpisali su predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić, rektor Bogoslovije i izvođač radova kompanija „Arhikom“ iz Novog Sada.

– Sremski Karlovci su centar srpske kulture i duhovnosti. Bogoslovija „Sveti Arsenije Sremac“, kao jedna od najstarijih i najvažnijih obrazovnih institucija srpskog naroda, predstavlja važnu instituciju o kojoj mi kao zajednica, i kao društvo moramo da se brinemo. Zgrada Seminara (Bogoslovski internat) predstavlja važno istorijsko i kulturno nasleđe i zamena krova predstavlja važan projekat u zaštiti objekta. I to je samo jedna od velikih investicija koje će, uz podršku Pokrajinske vlade, ove godine biti realizovane u Sremskim Karlovcima. Saniraćemo tri fasade u strogom centru grada, a u planu je sanacija i rekonstrukcija 18 fasada. Na taj način centralno gradsko jezgro, koje predstavlja kulturno-istorijsku celinu, biće unapređeno i zaštićeno. Takođe, za Sremske Karlovce posebno značajno donošenje novog zakona. Sremski Karlovci će nakon usvajanja novog zakona moći brže da se razvijaju i lakše će moći da zaštite svoje kulturno nasleđe – rekao je prilikom potpisivanja Aleksandar Saša Stojkečić predsednik opštine Sremski Karlovci.

Radove na sanaciji krova Zgrade Seminara (Bogoslovski internat), vredne 21,3 miliona dinara finansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu. Između ostalog biće zamenjena stara krovna konstrukcija, postavljen novi crep, sređeni dimnjaci, snegobrani, oluci, zamenjeni tavanski prozori.

Ugovorom je precizirano da radovi moraju biti gotovi do 30. novembra ove godine.

Krajem aprila, Opština Sremski Karlovci i Bogoslovija potpisali su Memorandum o saradnji.

 

Sremski Karlovci, 10. jun 2021. godine