Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad organizovao je preglede za pripadnike romske nacionalne manjine na teritoriji Sremskih Krlovaca, kao i projekat prevencije hroničnih nezaraznih bolesti u romskoj polulaciji na teritoriji Novog Sada

Koordinatorka oba projekta je članica Opštinskog veća za socijalnu i dečiju zaštitu i sport i omladinu Živana Živanović. Ona je istakla da se aktivnosti realizuju u cilju podizanja svesti o značaju redovnih pregleda ranjivih grupa u našem društvu, a takođe i da se ukaže važnost prevenciji zdravlja.

– Organizovan je niz radionica i pregleda u romskim naseljima, uz poštovanje svih mera epidemiološke zaštite, s obzirom na to da hronične, nezarazne bolesti sadrže zajedničke faktore rizika (nepravilna ishrana, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, konzumacija alkohola i dr.). Projektne aktivnosti su zasnovane na neophodnosti promene ponašanja, odnosno promeni stila života kod romske populacije – rekla je Živanović.

Ona ističe da je akcijom obuhvaćen veliki broj pripadnika romske populacije i istakla da su edukacija i prevencija višestruko značajne za unapređenje zdravlja svih stanovnika, naročito pripadnika socijalno osetljivih kategorija. 

Sremski Karlovci, 30. septembar 2021. godine

Prethodni tekstGeneral Đorđe Stratimirović posle 113 godina sahranjen u Sremskim Karlovcima
Sledeći tekstTuristička organizacija dobila promotivni film o Sremskim Karlovcima