Predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić potpisao je danas, u zgradi Pokrajinske vlade u Novom Sadu, Sporazum s Fondom „Evropski poslovi“ APV o uključivanju Opštine Sremski Karlovci u sveobuhvatnu bazu podataka – BEFS, koja će objedinjavati podatke o svim projektima korisnika javnih sredstava s teritorije AP Vojvodine finansiranim iz eksternih izvora.

Činu potpisivanja Sporazuma s predstavnicima svih 45 vojvođanskih lokalnih samouprava prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade APV Igor Mirović, direktor Fonda „Evropski poslovi“ APV Aleksandar Simurdić, šef za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bartolini, pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Mirović je naglasio kako je pokrajinska administracija, kada je u pitanju realizacija sredstava iz fondova Evropske unije, u prethodnom razdoblju bila efikasna, transparentna i odgovorna, istakavši da će ona nastaviti da podstiče „lokalne samouprave kako bi u narednom periodu bile efikasnije kada je reč o raspoloživim izvorima finansiranja“.

Cilj stvaranja jedne ovakve baze podataka, kakva je BEFS, jeste efikasnije sagledavanje, analiziranje i praćenje evropskih integracionih procesa radi jačanja i unapređenja institucionalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine.

Opština Sremski Karlovci preuzela je na sebe obavezu da Fondu „Evropski poslovi“ dostavlja podatke za jedinstvenu bazu o svakom podnetom predlogu projekta, bez obzira da li je on odobren ili neodobren. Opština, takođe, mora da donese instrukcije za sve korisnike javnih sredstava, nad kojima ona vrši zakonom utvrđena prava upravljanja ili finansiranja, kao i da imenuje koordinatora, koji će, zajedno s koordinatorom Fonda, dva puta godišnje usaglašavati dostavljene podatke.

„BEFS je osmišljen kao baza našega iskustva. Stvaranje takve baze – baze uspeha i neuspeha, primera dobre i loše prakse – daje nam mogućnost da ne trošimo vreme izmišljajući nešto što već postoji i ponavljajući sopstvene greške, već naprotiv, odbacujući ono beskorisno i usvajajući ono neophodno, korisno, dobijamo priliku da, kao država i društvo, budemo brži i efikasniji u postizanju svojih ciljeva. Konkretno, u ovom slučaju, to su sredstva iz fondova Evropske unije“, izjavio je tim povodom predsednik Stojkečić.

Prethodni tekstDRUGI JAVNI POZIV za izbor korisnika za dodelu pomoći za rešavanje stambenih potreba interno raseljenih lica dok su u raseljeništvu kroz nabavku 2 /dva/ paketa građevinskog materijala za poboljšanje uslova stanovanja na teritoriji opštine Sremski Karlovci
Sledeći tekstKonkurs za dodelu stipendija studentima u školskoj 2021/2022. godini