Ugovorom o prenosu novčanih sredstava, koji su prethodnih dana potpisali direktor Uprave za kapitalna ulaganja APV Nedeljko Kovačević i predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić, započelo je najveće finansijsko ulaganje Pokrajinske vlade u Sremske Karlovce do sada – rekonstrukcija Ulice braće Anđelić. Za te radove, iz pokrajinskog budžeta, Opštini će, u narednom periodu, biti uplaćeno 200 miliona dinara.

Ugovor je sačinjen na osnovu Zaključka Pokrajinske vlade od 22. septembra ove godine, dok su sredstva za njegovu realizaciju isplanirana skupštinskom odlukom o rebalansu budžeta AP Vojvodine.

foto: Zorica Milosavljević

Predstojeći radovi, čiji se početak očekuje za nešto više od mesec dana, obuhvatiće deo Ulice braće Anđelić, od raskrsnice s Ulicom patrijarha Rajačića do raskrsnice s Ulicom karlovačkih đaka, u dužini od 845 metara.

Reč je o zahtevnom projektu, koji podrazumeva više faza izvođenja radova, tokom kojih će biti izgrađena: vodovodna mreža dužine 790 metara; atmosferska kanalizacija podeljena u dva sliva, prema ulicama Jovana Grosa i Nikole Tesle, ukupne dužine 740 metara; elektroenergetska instalacija, odnosno javno osvetljenje; šest potpornih zidova, radi stabilizacije nasipa, usled velike denivelacije u odnosu na okolni teren, ukupne dužine 130 metara; kolovoz širine 5,5 metara, kako bi kroz ulicu mogli da prolaze i autobusi; trotoari različite širine, u zavisnosti od toga koliko to prostor bude dozvoljavao.

foto: Zorica Milosavljević

Projektnu dokumentaciju izradio je 2019. godine „AG-UNS Arhitektonsko-građevinski institut“ iz Novog Sada.

Rekonstrukcija Ulice braće Anđelić, koja se nalazi u zoni zaštite kulturno-istorijske celine Sremskih Karlovaca, od izuzetne je važnosti za nesmetano funkcionisanje drumskog saobraćaja u naselju, naročito kada se, kako je planirano,  Parternim uređenjem centra zatvori za vozila deo Ulice patrijarha Rajačića, od Trga Branka Radičevića do Poštanske ulice, i pretvori u pešačku zonu. Time će se ceo saobraćaj, koji se sada odvija Ulicom patrijarha Rajačića, preusmeriti na Ulicu braće Anđelić, kako bi se sačuvao postojeći putni pravac od državnog puta Beograd-Novi Sad do Dudare kroz Petrovaradinsku ulicu.

Prema Ugovoru, rok za završetak radova je 1. jun 2022. godine.

Prethodni tekstKonkurs za dodelu stipendija studentima u školskoj 2021/2022. godini
Sledeći tekstTabela ispravnosti pijaće vode