Odbornici Skupštine opštine Sremski Karlovci usvojili su izmene i dopune Plana generalne regulacije Sremskih Karlovaca, inicirane radi izgradnje učeničkog doma za potrebe Karlovačke gimnazije na parceli na kojoj se nalazi nekadašnji vrtić.

Dali su zeleno svetlo za pristupanje izradi Plana razvoja opštine od 2022. do 2028. godine, te za Odluku o odobravanju otkupa stanova za zbrinjavanje izbeglica. Doneto je i rešenje o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu opštine neposrednom pogodbom zbog privođenja zemljišta planiranoj nameni-izgradnji saobraćajnice do hotela na Čeratu. Prihvatili su i izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja u Karlovcima u 2020. godini, doneli rešenje o imenovanju Opštinskog saveta roditelja, te dali saglasnost na niz akata koji se tiču poslovanja JKP „Belilo“.   

Obrazlažući predlog Odluke o izmenam i dopunama Plana generalne regulacije predsednik opštine Aleksandar Saša Stojkečić je rekao da je ovo prvi korak u ispravljanju istorijske nepravde zbog koje je najstarija srpska gimnazija odlukama komunističkih vlasti ostala bez učeničkog doma.     

– Usvajanje izmena plana je prvi korak ka tom cilju, iza kog sledi čitav niz drugih – rekao je Stojkečić i dodao da je obezbeđivanje novca bilo iz opštinskih izvornih prihoda, bilo preko konkursa za projektno-tehničku dokumentaciju, naredni potez. – Izgradnja samog doma nakon izrade dokumentacije bio bi sledeći korak, a potom njegovo opremanje i useljavanje. Karlovačku gimanziju pored dece iz Karlovaca, Novog Sada i okolnih opština, pohađaju  u velikom broju učenici iz cele Srbije i zemalja u okruženju. Ovim potezom bismo olakšali njihov boravak i školske dane u Karlovcima i zato je ovo možda jedna od najvažnijih odluka 14. sednice.

Stojkečić je napomenuo da je plan da dom bude u sastavu Karlovačke gimnazije i da se preko Ministarstva prosvete obezbede pare za njegovo funkcionisanje.

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Trišić je istakao da je, kada je reč o učeničkom domu opština trebalo da insistira da se aktivira priča o kupovini zgrade koja je poznata u Karlovcima kao objekat nekadašnje tekstilne fabrike „Budućnost“, koja je namenski građena kao internat. Napomenuo je da je činjenica je da je to potrebno gimnaziji, ali je trebalo osmisliti plan da se pomenuta zgrada u Gajevoj ulici pribavi u svojinu opštine. Kako je to propušteno i ona je otišla u privatne ruke, sada se priča o gradnji novog doma.   

Kao dopunska tačka 14. zasedanja lokalnog parlamenta razmatrano je rešenje o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu opštine zbog izgradnje saobraćajnice kojim će se stizati do budućeg hotela na Čeratu. U pitanju je otkup 11 parcela čija procenjena vrednost je između 255.000 i pet miliona dinara.

izvor: dnevnik.rs / tekst: Zorica Milosavljević / foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstTabela ispravnosti pijaće vode
Sledeći tekstSastanak predstavnika Ruskog doma i Opštine Sremski Karlovci u Beogradu