Обележено 230 година постојања Карловачке гимназије

630

Најстарија српска средњошколска установа, Карловачка гимназија, прославила је данас 230 година постојања. Ова школа спада међу најзначајније институције не само у Сремским Карловцима него и у целој Србији и у њој су се школовале многе знамените личности српског народа.

Гимназија је основана 1791. године залагањем тадашњег митрополита карловачког Стефана Стратимировића и новчаним даровима појединих угледнијих Карловчана, међу којима се највише истакао Димитрије Анастасијевић Сабов. Он је, том приликом, дао више од половине прикупљених средстава, неопходних да се од аустријског цара Леополда II добије диплома за покретање рада ове школе.

Свечаној академији, која је данас одржана у Карловачкој гимназији, присуствовао је и председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић, некадашњи ученик и професор ове школе. Он је, поводом 230. годишњице, упутио честитку директору, професорима и ђацима Карловачке гимназије у којој се каже:

У име Општине Сремски Карловци и своје лично име честитам вам велики јубилеј – 230 година постојања Карловачке гимназије.

Како је садашњица мост који спаја прошлост и будућност, тако сте и ви, карловачки професори и ученици, они који данас негују и развијају племениту идеју, прихваћену на састанку угледних становника овога града у Митрополитском двору Стефана Статимировића, у августу 1791. године, а коју ћете, попут ваших претходника, пренети у наслеђе наредним генерацијама носилаца карловачког школства. То је идеја да српски народ, у савременом свету – а исто правило како је важило у ХVIII веку тако  важи и данас – не може да опстане, са свим својим особеностима, само као сирови ратнички и трговачки народ, већ да му је неопходно образовање, које ће изнедрити писмене људе, интелигенцију, да га часно и долично представљају пред напредном и ученом Европом.

Године постојања Карловачке гимназије, тих 230 лета које ваша школа прославља данас, не представљају само њену старину него и њено непроцењиво искуство. И једно и друго дају јој углед у нашој држави и народу, али јој, такође, додељују и бреме да тај углед, пред другим, млађим образовним установама, мора да сачува. Зато вам желим да као најстарија средња школа у Срба истрајете у мисији, коју су вам оснивачи Карловачке гимназије одредили још давне 1791. године“.

Директор Карловачке гимназије Бранко Стојков истакао је, поводом јубилеја, да је последњих година, захваљујући квалитетном наставном кадру и изузетним ученицима, ова образовна институција од посебног значаја за Републику Србију поново популарна и да је све више ђака из целе Србије заинтересовано за упис.

Поред председника Стојкечића, прослави у Карловачкој гимназији, присуствовали су: ректор Карловачке богословије протојереј Јован Милановић, чланица Градског већа Града Новог Сада задужена за образовање Дина Вучинић, начелник Градске управе за образовање Града Новог Сада Радован Ковачевић, иначе бивши директор Гимназије, и начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић.

Претходни текстОдржана Смотра зимске службе ЈКП „Белило“
Следећи текстБиоенергија потенцијал за Сремске Карловце