Opština Sremski Karlovci učestvuje u programu „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ koji se realizuje u okviru saradnje Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke. Osnovna ideja programa jeste da promoviše benefite od korišćenja bioenergije, kako u ekonomskom, tako i u ekološkom pogledu. Pored Sremskih Karlovaca učestvuje još 13 lokalnih samouprava sa teritorije Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga. Program se realizuje u saradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Bačka.

– Iskustva zemalja Evropske unije pokazuju da je održivo korišćenje bioenergije moguće i isplativo, kako za velike sisteme, tako i za građane. Održano je niz prezentacija i studijskih poseta kako bi se predstavnici lokalnih samouprava upoznali s potencijalima biomase. Uporebom biomase kao goriva, značajno bi se uticalo na smanjenje emicije CO2 i smanjilo zagađenje životne sredine, a ujedno bi se ostvarile velike uštede. To je važno i za građane i za budžete lokalnih samouprava – kaže Đurđica Šnur, članica Opštinskog veća Sremskih Karlovaca za privredu i finansije.

Program finansira nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatske i tehnološke inicijative (DKTI), a sprovodi se u saradnji saDeutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (Nemačke agencije za međunarodnu saradnju-GIZ).

Sremski Karlovci, 3. novembar 2021. godine

 

Prethodni tekstObeleženo 230 godina postojanja Karlovačke gimnazije
Sledeći tekstOdneto 42 kubika otpada sa tri lokacije u Sremskim Karlovcima